| Vstřebatelnost vápníku
 
																
																Prezentace16 s. / 1. roč. / ppt
																Význam vápníku- Dospělý člověk vážící 70 kg má v těle 1200 g vápníku, z toho 98% je obsaženo v kostech.- Vápník povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu, činnost srdce, ovlivňuje srážlivost krve.Vstřebatelnost vápníku a věk- Absorpce vápníku je vázána také na věk jedince a množství přijatého vápníku. - V dětství a dospívání je tělo schopno zužitkovat až 50% přijatého vápníku. - V dospělosti již jen kolem 25%. - Při sníženém příjmu se absorpce mírně zvýší, ale z dlouhodobého hlediska je potřeba za... |  | 0,2 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Nenasycené mastné kyseliny ve výživě člověka
 
																
																Bakalářská práce33 s. / 3. roč. / doc
																Nenasycené mastné kyseliny a jejich působení na živé organismy a hlavně jejich působení na člověka je téma, o které se již několik desetiletí zajímá stále více vědců, ale i laická veřejnost. Zájem vyvolávají především zdravotní účinky vyvolané příjmem stravy bohaté na tyto kyseliny. O zdraví a nemoci rozhoduje naše strava a zejména její kvalita. Z potravy si v našem těle buňky a tkáně odebírají potřebné látky pro svou činnost a regeneraci. Zdraví je ovlivněno volbou tuků, které jsou pro naše těl... |  | 0,3 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Vitaminy (Funkce, Rozdělení, Hypovitaminóza, avitaminóza, Hydrofilní vitaminy)
 
																
																Přednášky60 s. / 1. roč. / pdf
																Vitaminy- Funkce v organizmu:• esenciální exogenní biokatalyzátory- Rozdělení:• rozpustné ve vodě:- thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, pantothenová kyselina, biotin, folacin, kobalamin- kyselina askorbová• rozpustné v tucích:- A, D, E, KHypovitaminóza, avitaminóza- Hypovitaminóza -nedostatečná saturace:- nedostatek v potravě- antivitaminy:- strukturní analogy- kompetitivní inhibice enzymu- vazba na transportní protein- daná látka vitamin inaktivuje- daná látka tvoří s vitaminem nevyužiteln... |  | 0,3 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K)
 
																
																Přednášky43 s. / 1. roč. / pdf
																Funkce• Vidění• Ovlivnění buněčné diferenciace• Embryogeneze: správný vývoj zárodku• Imunita: humorální; buněčnáVidění• foton → 11-cis-retinal-opsin [rodopsin]→ cis→trans izomerizace → změna konformace opsinu → uzavření Na+-kanálků → změna membránového potenciálu → přenos signálu do mozkuOvlivnění buněčné diferenciace→ Ochrana epitelů• Mechanizmy:» Kyselina retinová jako transkripční faktor:- retinol → vazba na vazebný protein (plasma) → vstup do cytosolu buňky → oxidace: retinol→ retinal→kyseli... |  | 1,1 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Vypracované otázky - Výživa člověka
 
																
																Vypracované otázky61 s. / 1. roč. / doc
																1) Antropometrické ukazatele- index tělesné hmotnosti = BMI- index centrální obezity = WHR - obvod pasu (cm)- tělesná délka ( do 2 let), pata -> temeno, bodymetr- tělesná hmotnost- tělesná výška - růstové křivky- frontookcipitální obvod hlavy- tloušťka kožní řasy - kaliper- střední obvod svalstva paže -> SOSP= SOP-3,14xKŘT (cm)- množství tělesného tuku2) Posouzení hmotnosti dle BMI- norma 18,5 - 24,9 kg/m2- nadváha 25 - 29,9 kg/m2- obezita 30-39,5 (1.st. 30-34,9, 2.st. 35-39,9)- morbidní o... |  | 4,5 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Energetická bilance - Příjem energie = výdej energie + Δ skladovaná energie
 
																
																Přednášky27 s. / 1. roč. / pdf
																Jak buňka získá NADH+H+?- Rozkladem základních živin:» sacharidy » glukóza (jednoduché cukry)» tuky » mastné kyseliny» bílkoviny » aminokyseliny» Zpracováním dalších látek:» alkohol» ketolátky» organické kyselinyVyužití produktů trávení základních živin v organizmu- ANABOLIZMUS:» tvorba a obnova tkání- KATABOLIZMUS:» rozklad za účelem získání ENERGIE |  | 1,3 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Minerální látky (Majoritní minerální prvky, Minoritní minerální prvky, Stopové prvky)
 
																
																Poznámky69 s. / 1. roč. / pdf
																Esenciální prvky• Zajištění biologické funkce• Přítomnost ve všech tkáních• Podobná koncentrace u různých druhů• Vyloučení z diety →patologický stav• Opětovné dodání do deficitní diety →návrat k fyziologickému normálu• Úplná dlouhodobá eliminace z diety →smrtBiologické funkce» stavbabiologickýchstruktur» biokatalýza:enzymy» regulace:hormony» ochrannáfunkce:antioxidanty |  | 1,6 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Metabolismus mastných kyselin
 
																
																Prezentace105 s. / 1. roč. / ppt
																TRIACYLGLYCEROLY - Triacylglyceroly jsou koncentrované sklady energie - jsou bezvodé a plně redukované. - Kompletní oxidace 1 g mastných kyselin poskytuje 38 kJ, zatímco sacharidů a proteinů jen 17 kJ. - 1 g tuku skladuje 6 x více energie než stejné množství glykogenu. - Muž (70 kg) má energetickou rezervu 420 000 kJ v triacyglycerolech, 100 000 kJ v proteinech (svaly), 2 500 kJ v glykogenu a 170 kJ v glukose. - Triacylglyceroly představují asi 11 % jeho hmotnosti. Pokud by takové množství energ... |  | 12,2 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Cholesterol a jeho transport
 
																
																Prezentace37 s. / 1. roč. / ppt
																Význam cholesterolu- Důležitá stavební složka biologických membrán- Tvorba žlučových kyselin- Biosyntéza steroidních hormonů- Syntéza vitaminu DPatologie- AterosklerózaPůvod cholesterolu1) Endogenní syntéza (játra - 50%, kůže, střevo)2) Exogenní příjemCholesterol v plasmě:1) Volný (1/3)2) Esterifikovaný (2/3)Syntéza cholesteroluV cytoplasměPrekurzor - acetyl-CoA  Redukční agens - NADPH- β-oxidace mastných kyselin 
   - pentóza fosfátová dráhaoxidace ketogenních aminokyselin 
   Energie pro syn... |  | 6,2 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Stopové prvky (Jod, Selen, Měď, Mangan, Molybden, Chrom)
 
																
																Přednášky35 s. / 1. roč. / pdf
																Jód: hormony štítné žlázyT3 (trijodthyronin)Funkce jódu• Hormonyštítné žlázy:- thyroxin (= tetrajodthyronin, T4)- trijodthyronin (T3)- termogeneze → termoregulace- růst- vývojorgánů- syntéza bílkovin- T3 → vstup do buněčného jádra → vazbana T3 receptor → indukována transkripce → proteosyntéza příslušného enzymu |  | 0,4 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Anatomie trávicího ústrojí
 
																
																Studijní materiál37 s. / 1. roč. / pdf
																Trávicí ústrojí začíná dutinou ústní, cavum oris. Ta se skládá ze samotné dutiny ústní, cavum oris proprium, z vetší části vyplněné jazykem, lingua a předsíně, vestibulum oris. Vlastní dutina ústní a předsíň jsou od sebe odděleny oblouky čelistními se zuby. Zvenku je předsíň dutiny ústní ohraničena tvářemi, buccae, s podkladem žvýkacích a mimických svalů obličeje (na bocích) a rty, jejichž podkladem jsou mimické svaly. Do tváře je zavzata také příušní slinná žláza, glandula parotis, ndexjejíž vý... |  | 0,3 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Současné trendy ve výživě
 
																
																Studijní materiál63 s. / 3. roč. / pdf
																Stravovací trendy• Stravovací trendy jsou vlastně odrazem společensko-vědného vývoje a výrazem hledání vhodné strategie řešení víceméně konkrétních problémů, které se v souvislosti s výživou objevily a objevují ve zdravotních, sociálních i ekonomických důsledcích.• Jsou v nich zakotveny nejen nové vědecké poznatky, ale i ekonomicko-podnikatelské zájmy a je proto třeba k nim přistupovat racionálně a kriticky.• Dotýkají se různých produktů, potravin, gastronomických nabídek atd. • V hospodářsky vy... |  | 0,4 | 2x |  | 
            
                                
                    
                        | Výživa - studijní skripta
 
																
																Studijní materiál247 s. / 3. roč. / pdf
																Výživa je bezesporu jedním z faktorů, který hraje důležitou, někdy i rozhodující roli v otázce zdraví, nemocnosti i úmrtnosti člověka. Jídlo ovlivňuje zdraví víc než vrozené dispozice (geny), životní prostředí a zdravotní péče. Podle provedených epidemiologických studií zajišťuje správný životní režim, v němž klíčovou roli mají strava a pohyb, až 70 % zdraví.Zatímco v minulosti byly vztahy mezi výživou a zdravím patrné zejména z výskytu těžkých avitaminóz nebo minerálních deficitů, jsou v součas... |  | 1,5 | 17x |  | 
            
                                
                    
                        | Fyziologie trávení a vstřebávání
 
																
																Prezentace42 s. / 1. roč. / ppt
																Funkce trávicího ústrojí (GIT - gastrointestinální trakt)» Trávení 
» 
Vstřebávání 
» 
Přeměna a skladování živin
» 
Vylučování Principy motility GIT
» 
Typy pohybů v GIT- Celkové - peristaltické- Místní - segmentační a kývavé » míchání a aborální posun tráveniny (chymu)- Řízení pohybů - plexy- horní 1/3 žaludku - centrum - provokuje pohyby hl. svaloviny (BER)- sympatikus (-) a parasympatikus (+)- lokální hormony |  | 4,6 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Katabolické procesy v organismu
 
																
																Prezentace35 s. / 1. roč. / ppt
																Principy bioenergetiky- Pro přežití potřebují buňky z potravy získávat energii a živiny, které vynakládají na plnění základních funkcí: pohyb (svalová kontrakce), termoregulace, biosyntéza, aktivní transport molekul a iontů- Většina živin nemůže být využita přímo a musí být nejprve rozložena na jednodušší sloučeniny…katabolismus- Vzniklé metabolity jsou pak buď dále katabolizovány za účelem získání energie, nebo využity k syntéze složitějších molekul…anabolismusKoncové produkty katabolismu:- CO2... |  | 2,9 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Alternativní výživa
 
																
																Studijní materiál71 s. / 3. roč. / pdf
																Alternativní výživa• Pojem bez přesné a jednoznačné definice, znamenající odlišnost od způsobu stravování doporučovaného odborníky v konkrétní lokalitě.• Obvykle si pod ní lidi představují přírodní výživu, s vyloučením chemických nebo jinak upravovaných složek potravy.• Řada alternativních způsobů stravování je nutričně adekvátní a nelze proto předem považovat každý alternativní způsob za špatný.• Některé informace z alternativní stravy mohou obohatit a zlepšit naše stravování, ale některé by mě... |  | 0,5 | 2x |  | 
            
                                
                    
                        | Prezentace na téma Trávicí trakt
 
																
																Prezentace25 s. / 1. roč. / ppt
																- Trávicí soustava je branou, kudy vstupují do těla živiny, vitamíny, minerály a tekutiny.- Živiny jsou štěpeny na vstřebatelné jednotky převážně v tenkém střevě.- Produkty trávení, vitamíny, minerály a voda procházejí sliznicemi a vstupují do lymfy nebo krve.Ústa- Potrava je mechanicky rozmělněna a promíchána se slinami.Sliny obsahují:- alfa-amylasu, která štěpí škroby na jednodušší cukry. - mucin je vylučován v celém trávicím traktu, s vodou tvoří hlen - ochranná funkce - lyzozym ničí bakterie... |  | 0,7 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Voda a vodní bilance
 
																
																Prezentace19 s. / 1. roč. / ppt
																Voda- Základní složka živého organismu- Hlavní funkce vody:» Prostředí pro životní děje» Rozpouštědlo pro živiny» Tepelné hospodářství» Udržení koloidů v rozpuštěném stavu» Reaktant při hydrolytických a hydratačních reakcích» Řízení toku energie (oxidace, redukce)
» 
Udržuje stálost vnitřního prostředí - homeostázu- Množství vody v těle závisí:
» 
Věk
» 
Pohlaví
» 
Hmotnost
» 
Hydratace organismu
» 
Individuální rozdíly |  | 3,0 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Analytika potravin
 
																
																Prezentace80 s. / 1. roč. / pdf
																Minerální látkyPopeloviny - prvky a sloučeniny, které vznikají při mineralizaci potravin.• významné složky výživy rostlin, mikroorganizmů, zvířat i člověkaZúčastňují se mnohých biochemických reakcí v organizmu• regulačních• oxidačně-redukčních• skeletotvorných funkcí• biokatalyzátory - enzymyMinerální látkyObsah se pohybuje v širokém rozmezí• 0,1 - 5% i víceMinerální látky jsou stabilní a během technologického zpracování se jejich obsah nemění.Mění se však jejich forma během zpracování, skladová... |  | 2,9 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Fyziologie trávení a vstřebávání
 
																
																Přednášky49 s. / 1. roč. / pdf
																Regulace činnosti trávicí soustavy- Nervově- HumorálněNervová regulace- peristaltickýpohybpříslušnýchčástíTS- koordinacepohybůjednotlivýchčástíTS- vztahyTSkostatnímorgánům- umožněnípůsobenívlivůzevníhoivnitřního- prostředí- zprostředkovánípocitůsouvisejícíchskonzumací potravySvěrače: jícnový, pylorický, ileocekální, anální |  | 2,0 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Základní živiny - Lipidy
 
																
																Přednášky33 s. / 1. roč. / pdf
																Mastné kyseliny: katabolizmus•Lipoproteinová lipáza(cévní endotel): uvolnění MK z lipoproteinů•Vstup MK do buněk: volná difuse; membránový transportní protein (?)•Acyl-CoA-syntetáza(vnější mitochondriální membrána): aktivace MK: RCOOH + ATP + CoA-SH → RCO-S-CoA + AMP + PP•Karnitinpalmitoyltransferáza(CPT) I a II, karnitin-acylkarnitintranslokáza(CACT): přenos acyl-CoA do mitochondrie přes mitochondriální membránuDe-novo syntéza MK•Acetyl-CoA karboxyláza[biotin]:»karboxylace acetyl-CoA → malonyl ... |  | 1,1 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Centrální nervový systém
 
																
																Přednášky20 s. / 1. roč. / ppt
																Oddíly CNS- mozková kůra- limbický systém- bazální ganglia- mezimozek (talamus a hypotalamus)- mozeček- střední mozek- most Varolův- prodloužená mícha- páteřní míchaMozková kůra- Mozková kůra složená z 15 - 25 miliard mozkových buněk - analyzátory: - senzitivní
 - 
zrakový
 - 
sluchový
 - 
vestibulární (rovnováha)
 - 
čichový
 - 
chuťový
 - 
motorický- Asociační oblast
 - 
centrum řeči
 - 
strategie pohybu, řízení kontroly naučeného chování
 - 
řízení motivace a emocí |  | 1,9 | 4x |  | 
            
                                
                    
                        | Metabolismus tuků
 
																
																Prezentace42 s. / 1. roč. / ppt
																Typy tuků (lipidů)Mastné kyseliny (MK) (fatty acids - FA)Triglyceridy (TG)FosfolipidySterolyMastné kyselinyUhlíkové sloučeniny s dlouhým řetězcemSudý počet uhlíků » Saturované (nasycené, obvykle bez dvojné vazby mezi uhlíky)» Nesaturované (nenasycené, s jednou nebo více dvojnými vazbami)Nasycené MK - Palmitová [16:0] - Stearová [18:0]Zkrácený název popisující jejich strukturu - hranaté závorky  » první číslo - počet uhlíků » druhé číslo - počet dvojných vazeb |  | 0,8 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Sacharidy - přednáška
 
																
																Přednášky28 s. / 1. roč. / pdf
																Funkce• Zdroj energie• Stavební jednotky• Biologicky aktivní látkyČlenění -chemické hledisko• Monosacharidy• Disacharidy• Oligosacharidy ( n = 3 -9)» inulin• Polysacharidy:» homoglykany» α: glykogen, škrob, dextriny» β: celulóza, β-glykany, fruktany (inulin), pektiny, chitin» heteroglykany:» glykoproteiny» glykolipidy |  | 0,7 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Základní živiny - Bílkoviny
 
																
																Přednášky18 s. / 1. roč. / pdf
																Struktura bílkovin- primární: sekvence AK [kovalentní vazby]- sekundární: [vodíkové můstky mezi-C(=0)-N(-H)-]• α-šroubovice; β-skládaný list- úsek proteinu- terciární: polypeptidový řetězec, trojrozměrná konfigurace• [nekovalentní vazby mezi bočními řetězci AK]- celý protein- kvartérní: více než jeden polypeptidový řetězec• [fixace řetězců kovalentní vazbou -S -S -; jinak nekovalentní vazby] |  | 0,4 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Prezentace na téma Tuky (Lipidy)
 
																
																Prezentace38 s. / 1. roč. / ppt
																Charakteristika lipidů- Z řečtiny - lípos = tuk- Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů (zmýdelnitelné lipidy)- Důležitá součást buněk nerozpustných ve vodě, ale rozpustných v organických rozpouštědlech (etanol, chloroform, ether)Hlavní funkce v lidském organismu» Zdroj a rezerva energie  - Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ - relativně nejvyšší podíl vodíku z živin - Živiny přijaté nad normu => ukládání do zásob (acylglyceroly) - Energetické z... |  | 11,6 | 3x |  | 
            
                                
                    
                        | Inzulínový receptor IGF-1
 
																
																Prezentace20 s. / 1. roč. / ppt
																IRS proteiny- Mají centrální úlohu v kaskádě dějů za inzulínovým receptorem.- IRS protein nemá enzymatickou aktivitu, ale funguje jako vazebný (ukotvující ) protein pro vazbu enzymů převádějících signál za inzulínovým receptorem.- Změny IRS proteinů a jejich blokování nacházíme u IR a DM.- Úloha IRS proteinů se projevuje metabolickými efekty inzulínu.GLUT4- Při nepřítomnosti inzulínu je z 90% obsažen v cytoplazmatických vezikulech.- Jejich transport k membráně je aktivován inzulínovým receptorem... |  | 0,5 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Trávení a vstřebávání
 
																
																Prezentace15 s. / 1. roč. / ppt
																Trávení a vstřebáváníTrávení - mechanické a chemické zpracování potravyVstřebávání - přestup látek stěnou zažívacího traktuDutina ústní- přijímání potravy- začátek trávení škrobů- zprostředkování chuti- tvorba sousta- polykací reflex |  | 0,7 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Prezentace na téma Ketolátky
 
																
																Prezentace11 s. / 1. roč. / ppt
																Ketolátkymohou být významným zdrojem energie,vznikají v játrech z acetyl-CoA.- kyselina acetoctová (resp. acetoacetát)- kyselina beta-hydroxymáslená (resp. beta-hydroxybutarát)- aceton (v dechu - jablka)Tvorba ketolátekje akcentovaná u zdravých osob v situaci extrémně nízkého obsahu sacharidů v těle- hladovění- redukční dieta- prolongovaná zátěž s nedostatečným přísunem sacharidůUtilizace sacharidů je nízkáHladina inzulínu v plazmě je nízká  |  | 0,1 | 1x |  |