Sacharidy - přednáška
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Funkce
• Zdroj energie
• Stavební jednotky
• Biologicky aktivní látky
Členění -chemické hledisko
• Monosacharidy
• Disacharidy
• Oligosacharidy ( n = 3 -9)
» inulin
• Polysacharidy:
» homoglykany
» α: glykogen, škrob, dextriny
» β: celulóza, β-glykany, fruktany (inulin), pektiny, chitin
» heteroglykany:
» glykoproteiny
» glykolipidy
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  sacharidy
		  		  funkce
		  		  glykogen
		  		  cukrovka
		  		  disacharidy
		  		  škrob
		  		  vláknina
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Funkce
 Členění -chemické hledisko
 Členění -nutriční hledisko
 Trávení sacharidů
 Vstřebávání sacharidů
 Rozklad svalového glykogenu
 Glykémie, glykemický index, glykemická nálož
 Glykemická nálož
 Cukrovka postihuje až 5 % obyvatelstva v hospodářsky vyspělých zemích
 Doprovodná rizika při diabetu
 Doporučení pro prevenci diabetu
 Disacharidy
 Škrob
 Neškrobové polysacharidy
 Potravní vláknina
 Význam potravní vlákniny
 Glukoplastické AK → vznik sacharidových prekurzorů
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.