Prezentace na téma Tuky (Lipidy)
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Charakteristika lipidů
- Z řečtiny - lípos = tuk
- Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů (zmýdelnitelné lipidy)
- Důležitá součást buněk nerozpustných ve vodě, ale rozpustných v organických rozpouštědlech (etanol, chloroform, ether)
Hlavní funkce v lidském organismu
» Zdroj a rezerva energie 
 - Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ - relativně nejvyšší podíl vodíku z živin
 - Živiny přijaté nad normu => ukládání do zásob (acylglyceroly)
 - Energetické zásoby v lidském těle - 50 000 kcal
» Strukturní funkce
 - Stavební komponenta biologických membrán
 - Přenos podnětů - polární lipidy (nerv. tkáň až 40% lipidů)
» Ochranné funkce
 - Izolace - zabraňuje ztrátám tepla a vody
 - Ochrana orgánů před mechanickým poškozením
- Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích 
- Vyvolávají pocit sytosti po požití
- Snižují objem stravy bohaté na energii
- Z cholesterolu se tvoří steroidní hormony
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  lipidy
		  		  tuky
		  		  vstřebávání
		  		  cholesterol
		  		  kyselina
		  		  tuky
		  		  oleje
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Charakteristika lipidů 
 Význam lipidů
 Dělení lipidů
 Přehled MK
 Trávení a vstřebávání lipidů
 Cholesterol
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.