Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Nenasycené mastné kyseliny ve výživě člověka

«»
Přípona
.doc
Typ
bakalářská práce
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
5517
Poslední úprava
13.04.2015
Zobrazeno
1 236 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Nenasycené mastné kyseliny a jejich působení na živé organismy a hlavně jejich působení na člověka je téma, o které se již několik desetiletí zajímá stále více vědců, ale i laická veřejnost. Zájem vyvolávají především zdravotní účinky vyvolané příjmem stravy bohaté na tyto kyseliny.
O zdraví a nemoci rozhoduje naše strava a zejména její kvalita. Z potravy si v našem těle buňky a tkáně odebírají potřebné látky pro svou činnost a regeneraci. Zdraví je ovlivněno volbou tuků, které jsou pro naše tělo životně důležité. Znalost správných tuků a zvýšení jejich příjmu současně s omezením škodlivých tuků a vhodným příjmem sacharidů a bílkovin podpoří zdraví, dlouhověkost a ideální váhu. Nedostatečný či nerovnovážný příjem důležitých tuků způsobuje srdečně-cévní onemocnění, nervové poruchy, narušení metabolismu a další degenerativní choroby.

Klíčová slova:

lipidy

mastné kyseliny

tuky

zdravotní účinky

antioxidanty

struktura



Obsah:
  • 1. Úvod 6
    2. Lipidy 7
    2.1. rozdělení lipidů 7
    2.2. struktura tuků 8
    2.3. mastné kyseliny 8
    2.3.1. skupiny mastných kyselin 8
    2.3.2. prostaglandiny, thromboxany a leukotrieny 10
    2.3.3. trans polynenasycené mastné kyseliny 11
    2.3.4. biosyntéza mastných kyselin 12
    2.3.5.oxidace mastných kyselin 14
    2.3.5.1. regulace ketogeneze 14
    2.3.5.2. biomedicíncký význam 14
    2.3.6. metabolismus mastných kyselin 15
    2.3.6.1. poruchy v metabolismu 16
    3. Zdroje nenasycených mastných kyselin 18
    3.1. živočišné zdroje 18
    3.1.1. ryby 18
    3.2. rostlinné zdroje 19
    3.2.1. olivový olej 19
    3.2.2. pupalkový olej 21
    3.3. středomořská strava 21
    3.3.1. principy středomořské stravy 22
    3.4. doporučený příjem omega-3 22
    4. Zdravotní účinky omega-3 22
    4.1. srdečně-cévní nemoci 24
    4.1.1. angina pectoris 24
    4.1.2. ateroskleróza 25
    4.1.3. cévní mozkové příhody 25
    4.2. rakovina 25
    4.3. ostatní onemocnění 26
    5. Antioxidanty 28
    6. Závěr 29
    Použitá literatura 30
    Internetové zdroje 31