Popis:
		Stravovací trendy
• Stravovací trendy jsou vlastně odrazem společensko-vědného vývoje a výrazem hledání vhodné strategie řešení víceméně konkrétních problémů, které se v souvislosti s výživou objevily a objevují ve zdravotních, sociálních i ekonomických důsledcích.
• Jsou v nich zakotveny nejen nové vědecké poznatky, ale i ekonomicko-podnikatelské zájmy a je proto třeba k nim přistupovat racionálně a kriticky.
• Dotýkají se různých produktů, potravin, gastronomických nabídek atd. 
• V hospodářsky vyspělých společnostech, zvláště v Severní Americe a Evropě, jsou tyto strategie řešení komplexnější a diferencované.
• Budoucnost našeho jídla proto neurčuje jeden, ale mnoho trendů ve stravování, které se částečně překrývají a posilují svůj účinek, ale také si částečně odporují.
• Změna (posun) tradičních hodnot (rodina versus kariéra, prožitky), zkušenosti ze zahraničních pobytů, přístup k informacím (vzdělanost, „osvícení“ konzumenti, vzory, reklama), ekonomické rozdíly, pracovní zařazení a rytmus, konkurence nabídky, touha po výjimečnosti atd. se logicky promítají do přístupu k jídlu, chápání důležitosti příjmu potravy, výběru potravin i způsobu stravování.
• Změny stravování se promítají do 2 rovin - kvalitativní (mění se suroviny a potraviny, případně jejich zpracování) a kvantitativní (mění se množství konzumovaného jídla).
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  stravování
		  		  trendy
		  		  potraviny
		  		  zemědělství
		  		  aditiva
		  		  rizikové látky
		  		  konzervanty
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Stravovací trendy
 Oblasti a typy novinek, trendů
 Trendy v ČR
 Funkční potraviny
 Principy tvorby funkčních potravin
 Příklady funkčních potravin
 Funkční potraviny
 Informace o výživě a jejich vnímání
 Deset bodů vědeckých nesmyslů vybízejících k opatrnosti
 Bio - potraviny
 Ekologické zemědělství
 Podmínky pro bioprodukty
 Realita biopotravin
 Geneticky modifikované potraviny (GM)
 Aditiva
 Co jsou aditiva (Éčka)
 Zdroje potravinářských aditiv
 Funkční skupiny
 ADI
 Možné rizika aditiv
 Nežádoucí reakce na potravinářská aditiva
 Rizikové látky (E)
 Další problematické konzervanty
 „Ečka“ se nepřidávají do
 Některé populární dietní sestavy
 Alternativní výživa