Popis:
		1) Antropometrické ukazatele
- index tělesné hmotnosti = BMI
- index centrální obezity = WHR 
- obvod pasu (cm)
- tělesná délka ( do 2 let), pata -> temeno, bodymetr
- tělesná hmotnost
- tělesná výška - růstové křivky
- frontookcipitální obvod hlavy
- tloušťka kožní řasy - kaliper
- střední obvod svalstva paže -> SOSP= SOP-3,14xKŘT (cm)
- množství tělesného tuku
2) Posouzení hmotnosti dle BMI
- norma 18,5 - 24,9 kg/m2
- nadváha 25 - 29,9 kg/m2
- obezita 30-39,5 (1.st. 30-34,9, 2.st. 35-39,9)
- morbidní obezita ↑ 40
- ideální tělesná hmotnost BMI= 22kg/m2
- od 18 let - zohlednění složení těla
3) Anatomická stavba trávicího ústrojí člověka
Dutina ústní -> hltan -> jícen -> žaludek-> duodenum-> jejunum-> ileum-> ceacum-> colon ascendent->colon transversum-> colon descendent -> colon sigmoideum -> rektum (M. sprinter ani externuj)
- hepar, vesica fellea, pankreas
4) Anatomická stavba stěny trávicí trubice
1) seróza
2) podélná svalovina- longitudální
3) plexus myentericus auerbachi
4) kruhová svalovina - cirkulární
5) plexus submuccosus Meisneri
6) podslizniční svalovina
7) mukóza - sliznice
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  výživa člověka
		  		  katabolismus
		  		  riboflavin
		  		  příjem
		  		  organismus
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1) Antropometrické ukazatele
 2) Posouzení hmotnosti dle BMI
 3) Anatomická stavba trávicího ústrojí člověka
 4) Anatomická stavba stěny trávicí trubice
 5) Nervová regulace činnosti GITU
 6) Humorální regulace
 7) Hormony řídící činnost GITU
 1) Fce slin
 9) Sekreční činnost žaludku
 10) Význam HCL
 11) Enzymy pankreatické šťávy
 12) Význam solí žlučových kyselin
 13) Enzymy střevní šťávy
 14) Denní produkce slin, žaludeční šťávy, střevní a pankreatické šťávy
 15) Mechanizmy vstřebávání
 16) Vstřebávání lipidů
 17) Vstřebávání vápníku, faktory ovlivnění
 18) Vstřebávání železa
 19) Regulace příjmu potravy
 20) Regulace příjmu tekutin
 21) Které faktory ovlivňují příjem živin, vitamínů a min.l.
 22) Jak získává org. energii
 23) Glykolýza a její energetický výtěžek ( viz státnicové otázky)
 24) Beta oxidace MK ( viz státnicové otázky)
 25) Cyklus trikarboxylových kyselin (CC) a jeho energetický výtěžek (viz stát.ot)
 26) Spřažení CC, dýchacího řetězce a oxidační fosforylace
 27) Vysvětlete rozdíl mezi přímou a nepřímou kalorimetrii
 28) Nepřímá kalorimetrie: hodnoty nutné pro zjištění množství vybrané energie
 29) Hodnoty metabolizovatelné energie živin a alkoholu
 30) Výpočet účinnosti využití energie na tvorbu ATP z glukózy
 ...
 ...
 ...
 93) Fce sodíku, draslíku, chloru v organizmu člověka
 94) Srovnání potřeby a příjmu sodíku a draslíku
 95) Řízení plasmatické hladiny vápníku
 96) Funkce vápníku, projevy nedostatku
 97) Regulace plasmatické hladiny fosforu
 98) Fce hořčíku, projevy nedostatku
 99) Doporučený denní příjem vápníku, fosforu a hořčíku
 100) Významné potravinové zdroje vápníku, hořčíku a fosforu
 101) Fce fluoru
 102) Fluor: doporučení příjmu, projevy nadměrného příjmu
 103) Fce železa
 104) Trávení, vstřebávání, biologická využitelnost železa
 105)Odvození doporučeného příjmu železa
 106) Posouzení stavu zásobení organismu železem
 107) Projevy nedostatku železa
 108) Vhodné dietární zdroje železa
 109) Fce zinku v organismu člověka
 110) Zinek: doporučení příjmu , projevy nedostatku, potravinové zdroje
 111) Jod: metabolismus ve štítné žláze;hormony štítné žlázy obsahující jod
 112) Funkce jodu
 113) Látky negativně ovlivňující využitelnost a metabolismus jodu
 114) Jod:doporučení příjmu, posouzení stupně zásobení organismu,potravinové zdroje
 115) Projevy nedostatku jodu
 116) Fce selenu v organismu člověka
 117) Selen: doporučení příjmu, projevy nedostatku, potravinové zdroje
 118) Fce mědi v organizmu člověka
 119) Měď: potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
 120) Mangan:fce, potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
 121) Molybden: fce, potřeba, potravinové zdroje
 122) Chrom: fce, potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
 123) Potravinové pyramidy, základní výživová doporučení