Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 633   projektů
0 nových

Výživa - studijní skripta

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
9 x
Velikost
1,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
8332
Poslední úprava
04.07.2016
Zobrazeno
699 x
Autor:
dana.lapackova
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
Výživa je bezesporu jedním z faktorů, který hraje důležitou, někdy i rozhodující roli v otázce zdraví, nemocnosti i úmrtnosti člověka. Jídlo ovlivňuje zdraví víc než vrozené dispozice (geny), životní prostředí a zdravotní péče. Podle provedených epidemiologických studií zajišťuje správný životní režim, v němž klíčovou roli mají strava a pohyb, až 70 % zdraví.

Zatímco v minulosti byly vztahy mezi výživou a zdravím patrné zejména z výskytu těžkých avitaminóz nebo minerálních deficitů, jsou v současné době, a to v hospodářsky vyvinutých zemích, tedy i u nás, v naprosté převaze poruchy zdraví z nadměrného příjmu některé živiny a/nebo z nadměrné energetické spotřeby. Táto skutečnost je ještě podpořena nedostatkem fyzické námahy a pohybu v důsledku technického pokroku a přirozeného sklonu člověka k pohodlnosti. Výsledkem je explozivní růst výskytu tzv.civilizačních chorob, mezi něž patří obezita, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, srdečně cévní onemocnění, cukrovka a mnoho dalších. Zejména nárůst výskytu obezity se stal celosvětovým problémem a odborníci ji považují za epidemii 21. století. Přestože vztah těchto chorob k nesprávné výživě je logický a mnoha studiemi prokázaný, není již tak jednoduchý a patrný na první pohled jako v době skorbutu, kretenizmu či křivice.

Studovat vliv výživy na složitý systém lidského organismu je obtížné. Většina následků výživy se projevuje až v průběhu mnoha let, získané výsledky se musí hodnotit s ohledem na celoživotní situace, což ovšem zvyšuje nebezpečí chybných závěrů a navíc příčina výše zmíněných chorob je tak komplexní, že je prakticky nemožné, aby byly způsobeny jediným faktorem. Přes všechny tyto existující problémy dospěli vědci a odborníci již k mnoha konkrétním poznatkům a závěrům, na základě kterých je možno sestavit systém výživy, který zajišťuje zdravý růst a vývoj
dětí i mládeže, udržení i navrácení zdraví dospělým a napomáhá tomu, aby se člověk dožil pokročilého věku v dobrém zdravotním stavu. Nicméně, dosud zjištěné poznatky nelze považovat za konečné, neboť výzkum v oblasti výživy, podobně jako v jiných vědeckých oblastech, je evoluční. Lze proto očekávat, že současně platná doporučení týkající se zdravé výživy se budou i v budoucnosti měnit, i když se tak určitě nestane přes noc.

Klíčová slova:

výživa člověka

bílkoviny

sacharidy

vláknina

tuky

vitaminy

voda

nápoje



Obsah:
  • 1 Výživa člověka od historie k současnosti -9-
    2 Základní pojmy ve výživě -14-
    3 Co má potrava přinést člověku -17-
    4 Energetická (kvantitativní) stránka výživy -19-
    5 Bílkoviny -28-
    6 Sacharidy -43-
    7 Vláknina -51-
    8 Tuky -55-
    9 Vitaminy -68-
    10 Minerály -92-
    11 Voda a nápoje -112-
    12 Výživa v těhotenství -122-
    13 Výživa ve stáří -128-
    14 Výživa dětí -133-
    15 Výživa v patogenezi a prevenci chorob -140-
    16 Alternativní výživa -166-
    17 Výživová doporučení pro obyvatelstvo čr -172-
    18 Literatura -174-
    19 Zdraví & výživa -175-
    20 Racionální výživa -178-
    21 Alternativní postupy ve výživě -188-
    22 Výživové styly -194-
    23 Definice -204-
    24 Rizika sportu, sportovní výživy - jak vymítit ďábla -205-
    25 Co sporujícímu člověku prospívá, jak a co je vhodné konzumovat 206
    26 Sportovní výkon a bílkoviny -215-
    27 Co by měl sportující člověk vědět o výživě -220-
    28 Rizika rychlých zdrojů energie -226-
    29 Minerály a sport -227-
    30 Výživa a únava -230-
    31 Pitný režim při sportu -237-
    32 Regenerace po výkonu -241-
    33 Všechno je relativní -246-
    34 Literatura: -247-