Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Výskyt rizikových faktorů na pracovištích

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
10776
Poslední úprava
11.09.2017
Zobrazeno
835 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zaměstnavatel je povinen zajistit, aby pracoviště byla uspořádána a vybavena tak, aby pracovní podmínky pro zaměstnance z hlediska hygieny a ochrany zdraví při práci, odpovídaly hygienickým limitům na pracovní prostředí a pracoviště (§ 2 Zákona 309/2006 Sb. , kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci). Pokud se na pracovištích zaměstnavatele vyskytují rizikové faktory, je zaměstnavatel povinen měřením zjišťovat a kontrolovat jejich hodnoty a zabezpečit, aby byly vyloučeny nebo alespoň omezeny na nejmenší rozumně dosažitelnou míru.

Rizikovými faktory jsou zejména faktory fyzikální (například hluk, vibrace), chemické (například karcinogeny), biologické činitele (například viry, bakterie, plísně) a nepříznivé mikroklimatické podmínky (například extrémní chlad, teplo a vlhkost).

Rozumně dosažitelnou mírou se rozumí poměr mezi náklady vynaloženými na omezování faktorů nepříznivě ovlivňujících zdraví zaměstnanců a jejich přínosem pro ozdravění pracovních podmínek. Překročí-li výsledky měření rizikových faktorů stanovené nejvyšší přípustné hodnoty, musí zaměstnavatel zjistit příčiny tohoto stavu, a nelze-li hodnoty rizikových faktorů snížit pod stanovené nejvyšší přípustné hodnoty a odstranit tak riziko pro zaměstnance, postupovat podle § 7 Zákona 309/2006 Sb.

Problematiku jednotlivých rizikových faktorů nyní řeší Nařízení vlády 361/2007 Sb. kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. Nové nařízení vlády je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 309/2006 Sb.

Klíčová slova:

tepelná zátěž

ochranné nápoje

olovo

azbest

pracovní poloha

zraková soutěž



Obsah:
  • Rizikové faktory pracovních podmínek
    1. Tepelná zátěž
    2. Zátěž chladem
    3. Ochranné nápoje
    4. Chemické faktory a prach
    5. Olovo
    6. Chemické karcinogeny, mutageny a látky toxické pro reprodukci
    7. Azbest
    8. Fyzická zátěž
    9. Lokální svalová zátěž
    10. Pracovní poloha
    11. Ruční manipulace s břemenem
    12. Psychická a zraková zátěž
    13. Biologické činitele