Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Speciální chemické látky

«»
Přípona
.doc
Typ
skripta
Stažené
4 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12409
Poslední úprava
16.07.2018
Zobrazeno
1 005 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Základní pojmy

Rozmanitost způsobů páchání trestné činnosti vyžaduje od policie, aby v boji s touto trestnou činností využívala všech dostupných technických prostředků. Tato nutnost vystupuje do popředí zejména při odhalování trestných činů vysoké společenské nebezpečnosti, mezi které patří i majetková trestná činnost.
Boj s tímto druhem trestné činnosti je velmi náročný zejména proto, že se tato trestná činnost skládá z celé řady drobných skutků, má dlouhodobý charakter, způsobuje značné hmotné a zejména morální škody, je páchána organizovaně apod. Tím je ztěžováno její odhalování.
Charakteristickým rysem této trestné činnosti je ten fakt, že je latentní, zjistitelná většinou po delší době a její následky nejsou zřejmé ihned po spáchání jednotlivých dílčích úkonů.
Jednou z cest umožňující odhalování této trestné činnosti je využití speciálních chemic-kých látek (SCHL).
Speciální chemické látky označují tu skupinu technických pomůcek, zařízení, látek, přístrojů a jim odpovídajících metod a postupů, které umožňují policejním orgánům udělit konkrétním objektům takové význačné znaky, podle kterých je možno tyto objekty blíže určit, nebo individualizovat, tím stanovit jejich vztah k prověřované události a na základě těchto poznatků realizovat odpovídající opatření.
Informace, získané pomocí těchto látek, slouží zejména k plnění operativně pátracích úkolů policejních služeb, avšak za určitých podmínek mohou být podnětem k provedení některých procesních úkonů a mohou být využity i při vyšetřování konkrétní trestné činnosti.
Použití speciálních chemických látek je mnohdy jediným možným opatřením, vedoucím k odhalení pachatele a k získání důkazu o jeho protispolečenské činnosti.
Používání speciálních chemických látek přispívá ke zkvalitnění činnosti policie zejména tím, že umožňuje poměrně rychle a s minimálními náklady řešit operativně pátrací úkoly.

Klíčová slova:

nástrahové techniky

zabezpečovací techniky

speciální chemické látky

směsi

technika

taktika



Obsah:
  • Základní pojmy
    Oprávnění k používání nástrahové a zabezpečovací techniky
    Speciální chemické látky (SCHL)
    Směsi SCHL
    Technika použití SCHL
    Označování předmětů pomocí SCHL
    Taktika použití SCHL