Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Semestrální práce na téma Technologický postup výroby cementu a bezpečnostní zajištění této technologie

«»
Přípona
.odt
Typ
semestrální práce
Stažené
0 x
Velikost
5,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10791
Poslední úprava
11.09.2017
Zobrazeno
817 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Úvod

Každá technologie, která se v dnešní době provozuje je dána požadavky na výsledný produkt. K dosažení koncového produktu je nezbytné, aby byly vykonány jisté kroky bez kterých bychom takovýto produkt nebyli schopni vyrobit. Jednotlivé technologie se od sebe i ve stejných oborech velice liší, jejich stav je závislý například na době, kdy byla technologie projektována a konstruována, jaké byly v této době dostupné prostředky. Z velké části stav technologie ovlivňuje i stránka ekonomická.
Tyto součásti výrobního procesu musí být zařazený do analýzy rizik jako takové a rizika jimi vytvořená jsou rizika neodstranitelná. Co se jich týka není tedy možé tyto rizika z výrobního procesu odstranit, jelikož bychom ztratili prvotní cíl a to výsledný produkt, jediné možnosti, které se nabízí je minimalizace dopadů těchto rizik a nebo použití jiné technologie, což ve většině případů není možné jak z technické tak často i z ekonomické stránky.
Dále je potřeba rozlišovat druhy rizik, které nám technologie svou prací generuje. Jsou to například rizika pro zaměstnance běžně zpracovávána v rámci systému BOZP, kterou zpracovávají odborně způsobilé osoby a ke které lze z jistého pohledu označit jako ty nejjednodušeji vyřešitelné, pokud se do procesu zapojí veškeré lidské články systému jako například inženýři, vedoucí směn a v neposlední řadě i řadoví zaměstnanci.. Dále to jsou rizika vytvořená samotnou technologií například z pohledu poškození samotné technologie její činností, zde přichází ke slovu inženýři a projektanti, kteří musí dokonale rozumět celému procesu i jeho jednotlivým částem a snažit se tyto rizika minimalizovat již v průběhu projektování nebo výstavby a to z opět ekonomických důvodů.
Posledním bodem rizik jsou rizika ekonomická, která by měla být hodnocena pod vedením ekonomicky znalého člověka, nicméně je nezbytné, aby se tohoto hodnocení účastnili i jedinci znalí výrobního procesu.
V této práci se budu zabývat obecnými informace o cementu a jednotlivých krocích jeho výroby a rizicích s tím spojenými v Cementárně Buzzi Unicem USA, Maryneal, kde se v současné době provádí přestavba a rozšíření cementárny.
Pro jasné pochopení rizik je potřeba dokonale znát a ovládat technologii. Proto rozbor v této práci bude spíše orientační základ pro komplexní analýzu rizik. Jako první musíme definovat jednotlivé kroky výroby cementu v prvním schématu. Ke každému kroku bude uvedeno vysvětlení a krátká identifikace rizik. Jednotlivé body ze schématu budou v některých případech rozděleny na subbody.

Klíčová slova:

cement

výroba cementu

bezpečnostní inženýrství

technologie

finální produkt



Obsah:
  • Obsah
    1 Úvod 3
    2 Cement 4
    3 Výroba cemenu 5
    4 Příprava finálního produktu 12
    5 Závěr: 13
    6 Použitá literatura 14
    7 Seznam obrazku 15