Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové otázky z předmětu Systémy podnikové ochrany

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
12 x
Velikost
0,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
12414
Poslední úprava
16.07.2018
Zobrazeno
1 054 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Právní úprava ochrany podniků. (Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, Trestní zákon, Trestní řád, Zákon o přestupcích, a další související předpisy). Právní úprava ochrany objektů

Ústava
Je nejvyšší (je to právní norma s nejvyšší právní silou) a základní zákon státu (nebo jejich soubor). Ostatní zákony a podzákonné předpisy s ní musí být v souladu.
Typy ústavy
a) dle možností ústavu změnit:

flexibilní - ústavu lze měnit prostým zákonem
rigidní - změna ústavy je obtížnější než u jiných právních norem. Nejčastěji je pro odsouhlasení její změny potřeba větší množství hlasů členů zákonodárného sboru, než pro přijetí běžného zákona. Je také možné stanovit, že ústava smí být změněna např. jen jednou za pevně daný počet let, nebo že po změně ústavy dojde k rozpuštění zákonodárného sboru, vypsání nových voleb a změna je platná teprve tehdy, když ji nový zákonodárný sbor schválí. Také je možné vázat platnost změny ústavy na referendum.

b) dle formy
psaná - v zemích kontinentální Evropy je takřka samozřejmostí
nepsaná - vyskytuje se například ve Velké Británii
c) další typy
oktrojovaná - vyhlášená panovníkem nebo někým jiným. Podstatné je, že oktrojovaná ústava nebyla přijata suverénním lidem (jeho zástupci).
revoluční - vyhlášená revolucí (za tu se dá považovat například Prozatímní ústava z roku 1918)
fiktivní - formálně existující, ovšem nedodržovaná (např. Československá ústava z roku 1948)

Obsah ústavy
Text ústavy je rozdělen do preambule a osmi hlav o 113 článcích.
Preambule - úvodní (obv. slavnostní) část dokumentu, předmluva.

Klíčová slova:

právní úprava

ochrana informací

ochrana podniku

struktura

fyzická ochrana

bezpečnostní politika



Obsah:
  • 1. Právní úprava ochrany podniků. (Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, Trestní zákon, Trestní řád, Zákon o přestupcích, a další související předpisy). Právní úprava ochrany objektů
    2. Vnitřní bezpečnost státu a bezpečnostní služby při ochraně podniku (Rozdělení a úkoly jednotlivých složek IZS, Bezpečnostní sbory, Ozbrojené síly, Zpravodajské služby a ostatní bezpečnostní služby. Rozdělení bezpečnostních služeb. Činnost soukromých bezpečnostních služeb v ČR a v zahraničí.
    3. Ochrana informací v podniku. Komerční zpravodajství, detektivní služby, ochrana utajovaných informací, ochrana osobních údajů a související předpisy, komunikace ve firmě).
    4. Systémy ochrany podniku, základní rozdělení podnikového bezpečnostního managementu. (Pyramida bezpečnosti, strukturální a procesní ochrana podniku.)
    5. Kapacitní a projekční otázky bezpečnosti, ekonomické hledisko ochrany podniku, synergičnost a pravidlo ALARA při ochraně podniku.
    6. Systémy klasické ochrany podniku (mechanické ochranné prvky jednotlivých strukturálních a procesních ochranných prvků podniku)
    7. Systémy elektrické a elektronické ochrany podniku, kamerové, přístupové a biometrické systémy ochrany podniku (Jednotlivé prvky z hlediska struktury a procesu, jejich princip)
    8. Systémy režimové a fyzické ochrany podniku. Provozní řád, oběh dokumentace. (Jednotlivé prvky z hlediska struktury a procesu, způsoby výkonu fyzické ochrany, potřebná oprávnění k činnosti SBS a pravomoci fyzické ostrahy)
    9. Analýza bezpečnostní ochrany podniku, zaměření tzv. security a safety bezpečnosti. Identifikace rizika v podniku a metody jeho modelování. Metody hodnocení rizika v podniku a jejich verifikace, návrhy na optimalizaci.
    10. Bezpečnostní politika. Bezpečnostní plánování, bezpečnostní projekt. Metody bezpečnostní analýzy podniku a způsoby jejich výběru na jednotlivé podmínky. Bezpečnostní prognóza.
    11. Bezpečnostní hrozby podniku. Environmentální, technická, ekonomická, sociální rizika. Rizika plynoucích z protiprávního jednání. (terorismus, extremismus, protiprávní činnost)
    12. Ochrana podniku před CBRNE látkami a jejich zneužití při napadení podniku (jednotliví představitelé, účinky a ochrana před těmito látkami)