Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované bakalářské státnicové otázky z Hospodářská politika

«»
Přípona
.rar
Typ
studijní materiál
Stažené
2 x
Velikost
1,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
11871
Poslední úprava
09.04.2018
Zobrazeno
1 103 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Hospodářská politika, její tvorba a nositelé hospodářské politiky. Teoretická a praktická hospodářská politika. Možnosti, limity a účinnost hospodářské politiky.

Hospodářská politika je dle definice (MacMillanův slovník): přístup státu k ekonomice své země. Existuje řada filozofií, počínaje zásadou „ruce pryč“ (laissez-faire) a konče silným intervencionismem typu plánované ekonomiky. Rozlišují se dvě základní oblasti HP: mikroekonomická (zaměřená na zvýšení alokační efektivnosti) a makroekonomická (plnější využívání zdrojů a cenová stabilita). Dále ji lze členit dle cílů a nástrojů HP. V rámci mikroek. politiky existuje např. regionální politika, politika hospodářské soutěže (proti monopolům a restriktivním praktikám) a politika zaměstnanosti aj. V rámci makroek. politiky rozlišujeme např. fiskální, kurzovou, monetární či důchodovou politiku, které mají na zřeteli otázky stabilizace ekonomiky. V analytické rovině Tinbergen zformuloval obecné pravidlo, podle něhož každému cíli hospodářské politiky musí odpovídat příslušná proměnná HP.

Termínu HP se užívá ve dvojím smyslu:
praktická činnost prováděná vládou (ale nejen jí), činnost sledující hospodářské a sociální cíle,
• HP jako vědní disciplína.

Všechny definice HP obsahují tři prvky: nositele (nejčastěji je jím stát), cíle a nástroje. HP je činnost, při níž vláda používá určitých nástrojů, aby ovlivnila ekonomický a sociální vývoj dané země, přičemž se snaží dosáhnout určitých cílů. (Vláda např. zavádí nebo ruší určité daně, sestavuje státní rozpočet, který působí na ekonomický vývoj země, stimuluje export nebo rozvoj soukromého sektoru atd. Tato opatření jsou zpravidla součástí ekonomického programu vlády.)
Zahrnuje dvě oblasti - hospodářství a politiku. Dosavadní historie dokazuje, že je mezi nimi úzká souvislost.

Klíčová slova:

hospodářská politika

strukturální politika

monetární politika

prorůstová politika

fiskální politika

systémové změny



Obsah:
  • 1. Hospodářská politika, teoretické zdroje, tvorba a nositelé hospodářské politiky. Cíle hospodářské politiky a vztahy mezi nimi. Nástroje hospodářské politiky a jejich členění. Hospodářsko-politické rozhodování a jeho fáze.
    2. Přístupy k roli státu v ekonomice, základní hospodářsko-politické koncepce. Příčiny a formy vládních selhání. Souvislosti politického a ekonomického vývoje.
    3. Intervencionistická etapa ve vývoji moderní hospodářské politiky a její historické souvislosti. Teoretické zdroje a aplikace v praktické hospodářské. Krize keynesiánství v sedmdesátých letech.
    4. Neokonzervativní etapa ve vývoji moderní hospodářské politiky a její historické souvislosti. Důvody vzniku a teoretická východiska. Aplikace v praktické hospodářské politice a zhodnocení.
    5. Sociální politika a přerozdělování. Cíle sociální politiky a úloha státu a veřejných institucí. Příčiny důchodových nerovností a jejich měření. Koncept sociálně tržního hospodářství. Stát blahobytu a jeho udržitelnost. Náklady, přínosy a efektivnost sociální politiky.
    6. Strukturální politika. Struktura ekonomiky a její vliv na hospodářský růst. Příčiny a důsledky strukturálních změn. Strukturální krize. Tradiční a nové přístupy ke strukturální politice.
    7. Politika hospodářské soutěže. Teoretická východiska politiky hospodářské soutěže. Omezení konkurence. Přirozený monopol. Nositele, cíle, nástroje a oblasti působení soutěžní politiky. Náklady a přínosy soutěžní politiky.
    8. Stabilizační politika. Pojetí ekonomických výkyvů a cílů stabilizační politiky. Formy stabilizační politiky. Náklady a účinnost stabilizační politiky, akomodativní politika.
    9. Monetární politika. Postavení a úloha centrální banky. Cíle a nástroje monetární politiky. Výhody a nevýhody jednotlivých režimů monetární politiky. Monetární politika jako součást stabilizační politiky.
    10. Prorůstová politika. Teoretická východiska. Ekonomický růst a makroekonomická rovnováha. Faktory ekonomického růstu a nástroje prorůstové politiky. Základní ukazatele ekonomické a cenové úrovně. Ukazatele vnitřní a vnější rovnováhy.
    11. Vnější hospodářská politika. Otevřenost ekonomiky. Nástroje vnější politiky. Výhody a nevýhody jednotlivých kurzových režimů. Význam platební bilance v hospodářské politice. Vztah vnitřní a vnější rovnováhy.
    12. Fiskální politika. Nástroje fiskální politiky. Pravidla versus diskrece ve fiskální politice. Rozpočtový deficit a jeho financování. Veřejný dluh a možnosti jeho stabilizace.
    13. Politika zaměstnanosti. Příčiny a typy nezaměstnanosti. Přirozená míra nezaměstnanosti a její determinanty. Nezaměstnanost a rigidity na trhu práce. Politika boje proti nezaměstnanosti.
    14. Systémové změny. Transformace centrálně plánovaných ekonomik na tržní systém. Ekonomické reformy. Privatizace. Liberalizace. Hospodářský vývoj ČR v kontextu vývoje světové ekonomiky.