Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Technika pro potravinářské zpracování masa

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
1,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
5478
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 085 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
9.1 Technika na zpracování jatečního masa
Jatka jsou základní částí celého provozu v masozpracujícím průmyslu,ve kterém se porážejí všechny druhy jatečných zvířat, jež jsou po přepravě od dodavatele řádně očištěny a ošetřeny.
Hlavním úkolem jatečního opracování je získat nezávadné maso a tuky pro potravinářské využití za předpokladu, že budou dodržovány hygienické a bezpečnostní požadavky.
Jateční zpracování se u všech porážených zvířat dělí podle jednotlivých operací na:
- předporážkové ošetření zvířat;
- porážení zvířat (omráčení a vykrvení);
- vnější opracování (odstranění chlupů a štětin, stažení kůže nebo kruponu, atd.);
- vnitřní opracování (tzv. vykolení);
- půlení a konečnou úpravu půlek, případně celých těl zvířat.
Jatečně opracovaný kus se až do provedení veterinární prohlídky považuje z hlediska možné nákazy za materiál, o němž není přesně známo, zda je či není zdravotně nezávadný. Z tohoto důvodu musí být až do závěrečné veterinární prohlídky zajištěno vyloučení vzájemného kontaktu jednotlivých kusů z důvodů jejich možné kontaminace. Veškerá technická zařízení linek, která s masem a vnitřními orgány přicházejí do styku, musí být po každé operaci mezi jednotlivými kusy ošetřena tak, aby byla kontaminace vyloučena. Pro pracovníky je předepsáno používání určeného typu pracovního oděvu a pracovních pomůcek.

Klíčová slova:

zpracování masa

omračování

masokombinát

spracování

masná výroba



Obsah:
  • IX. Technika pro potravinářské zpracování masa
    9.1 Technika na zpracování jatečního masa
    9.2 Technika bourání (rozebírání) masa
    9.3 Technika na výrobu výrobků z masa
    9.5 STROJE A ZAŘÍZENÍ NA ZPRACOVÁNÍ RYB