Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky - Ekonomika podniku

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
1 x
Velikost
1,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
10920
Poslední úprava
02.10.2017
Zobrazeno
1 000 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1) Právní formy podnikání (typy obchodních společností, získávání kapitálu, ručení za závazky, rozdělení zisku, popř. úhrada ztráty). Vznik a zánik os. Základní rysy živnostenského podnikaní v ČR.

Typy společností:
1) Osobní - v.o.s., k. s.
2) Kapitálové - a. s., s. r. o.

Vznik společnosti
-vzniká dnem zapsáním do obhodního rejstříku, návrh na zapsání do obch. rejstříku musí být podán do 90 dní od založení společnosti, nebo od doručení průkazu živnostenského nebo jiného oprávnění

Zrušení a zánik společnosti
- zaniká ke dni výmazu z obchodního rejstříku
- zániku předchází zrušení s likvidací nebo bez likvidace, přechází-li její jmění na právního zástupce
Důvody zrušení:
- uplynutí doby na kterou byla založena
- dosažení účelu založení
- zrušení společnosti s likvidací - dnem uvedeným v rozhodnutí společníků nebo orgánu o zrušení společnosti
- dnem uvedeným v rozhodnutí soudu
Likvidace společnosti:
- je-li společnost zrušena s likvidací nebo zbude-li společnosti po zrušení majetek, provede se likvidace
- spol. Vstupuje do likvidace ke dni, k němuž je zrušena.
- Vstup společnosti do likvidace se zapisuje do obchodního rejstříku

Klíčová slova:

podnikání

rozvaha podniku

problematika

náklady

výnosy

klasifikace nákladů

rozvaha

zisk

ztráta



Obsah:
  • 1) Právní formy podnikání (typy obchodních společností, získávání kapitálu, ručení za závazky, rozdělení zisku, popř. úhrada ztráty). Vznik a zánik os. Základní rysy živnostenského podnikaní v ČR.
    2) Rozvaha podniku a její význam ve finančním řízení, majetková a kapitálová struktura podniku
    3. Dlouhodobý hmotný majetek podniku, jeho charakteristika, oceňování, odpisování (daňové a účetní odpisy), hospodaření s ním, účtování pořízení i vyřazení DHM.
    4. Opravy a udržování a technické zhodnocení dlouhodobého majetku vč. jejich účtování, zákonná rezerva na opravy hmotného majetku
    5. Dlouhodbý nehmotný majetek podniku, jeho charakteristika, oceňování, odpisování, vč. účtování pořízení a vyřazení tohoto majetku.
    6. Obježný majetek podniku, struktura oběžného majetku, hospodaření s ním. Řízení pracovního kapitálu
    7. Problematika využívání zásob v podnikatelském subjektu - tvorba normativů zásob způsoby hodnocení využití zásob, účtování pořízení a úbytků nakupovaných zásob (způsoba A a B účtování o zásobách), kritéria racionálního využívání zásob, metody říení zásob v podniku
    8. Pohledávky z obchodních vztahů, řízení pohledávek, faktory ovlivňující výši pohledávek, ukazatele využití pohledávek. Riziko v rámci obchodních vztahů, možnosti jeho eliminace, posouzení platební schopnosti podniků. Použití zajišťovacích instrumentů při řízení pohledávek. Nedobytné pohledávky a možnosti jejich řízení.
    9. Náklady a výnosy, výsledek hospodaření podniku a jeho struktura. Účetní a daňové pojetí nákladů, charakteristika výkazu zistku a ztráty (výsledovka)
    10. Struktura a klasifikace nákladů, druhové a kalkulační člěnění nákladů a význam jejich využití při kontrole a řízení nákladů
    11. Členění nákladů podle vztahu ke změně objemu výkonů (fixní a variabilní), bod zvratu, příspěvek na úhradu fixních nákladů a zisku.
    12. Úloha a využití kalkulací v podmínkách tržní ekonomiky. Základní pojmy používané v teorii kalkulací. Forma a struktura kalkulací, kalkulační vzorec s ohleem na účel využití kalkulací, obecný kalkulační vzorec. Druhy kalkulací - klasifikace a charakteristika druhů kalkulací z hlediska jejich funkce v ekonomickém řízení, kalkulační techniky
    13. Daňová soustava v ČR, daně přímé a nepřímé, základní charakteristika principů daně z příjmů PO a FO a daně z přidané hodnoty
    14. Základní principy podvojného účetnictví pro podnikatele - právní úprava systému účetnictví pro podnikatele (zákon o účetnictví), obecně uznávané účetní zásady, metodické nástroje a funkce účetnictví (dokladovost, inventarizace, jednotnost oceňování, podvojný a souvztažný zápis soustava účtů, účetní knihy a účetní výkazy).
    15. Účetní uzávěrka a účetní závěrka. Charakteristika postupu uzavírání a otevírání účetních knih
    16. Význam rozvahy a výkazu zisku a ztráty ve finančním řízení a rozhodování podniku, zásady udržování finanční stability podniku
    17. Vybrané otázky z manažerského účetnictví - jeho charakteristika a funkce, základní principy a funkce vnitropodnikového účetnictví, způsoby tvorby okruhů vnitropodnikového účetnictví, vnitropodnikové ceny
    18. Příjmy a výdaje podniku, jejich věcný a časový nesoulad s výnosy a náklady. Metody a formy sestavení výkazu cash flow (podstat přímého a nepřímého způsobu výpočtu cash flow, metodika výpočtu cash flow nepřímým způsobem v účetnictví podnikatelů).
    19. Podstata a metodologie hodnocení finanční výkonnosti podniku (metodologie finanční analýzy, soustavy poměrových ukazatelů, využití informací účetnictví pro řízení podniku).
    20. Řízení likvidity - řízení krátkodobého finančního majetku. Nástroje pro řízení likvidity (nástroje pro financování nedostatku zdrojů, nástroje pro finanční investování, speciální nástroje pro řízení likvidity).
    21. Ostatní možnosti hodnocení finační výkonnosti podniku (pyramidové soustavy ukazatelů, systémy včasného varování, bankrotní a bonitní indexy, měření celkové výkonnosti podniku - ukazatele Ekonomické přidané hodnoty apod.)
    22. Finanční plánování, plán podniku. Cíle, zdroje a formy financování krátkododbých a dlouhodobých podnikových potřeb. Riziko ve finančním řízení. Identifikace a ohodnocení rizika.
    23. Investice - podstata. Oblasti investičního rozhodování. Specifika investičního rozhodování. Časová hodnota peněž ve finančním rozhodování podniku. Riziko ve finančním rozhodování podniku.
    24. Podstata jednoduchého a složeného úročení a jejich využití ve finančním řízení a rozhodování podniku. Hodnocení ekonomické efektivnosti investičních projektů.