Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky ke státnicím z předmětu Ekonomika podniku

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
3 x
Velikost
0,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
10924
Poslední úprava
09.10.2017
Zobrazeno
1 198 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Majetková a kapitálová struktura podniku, účetní výkazy, jejich vzájemná provázanost

Veškeré účetní výkazy jsou obsaženy v účetní závěrce, která vychází z informací účetní uzávěrky. Mezi účetní výkazy se počítá rozvaha (bilance), Výkaz zisků a ztrát (výsledovka) a případně i Přehled o peněžních tocích (Cash Flow). Účetní závěrka se uvádí v plném nebo zkráceném rozsahu. Účelem účetní závěrky je informovat příslušné uživatele (finanční úřad, představenstvo, management, atd.) o stavu majetku a jeho krytí, o finanční situaci a o hospodářském výsledku.

Konsolidovaná účetní závěrka je účetní závěrka obchodní společnosti upravená o vztahy vyplývající z její ma-jetkové účasti v jiných společnostech.

Účelem přílohy k účetní závěrce je vysvětlit a rozvést podstatné informace obsažené v rozvaze a ve výkazu zisků a ztrát a doplnit významné informace neuvedené v rozvaze a ve výkazu zisků a ztrát. Příloha v plném rozsahu musí obsahovat tyto informace:
- obecné údaje o účetní jednotce (popis účetní jednotky, popis organizační struktury, jména statutárních a dozorčích orgánů, atd.)
- informace o použitých účetních metodách a způsobech oceňování (způsob oceňování a stanovení cen, způsob stanovení opravných položek, způsob přepočtu cizích měn, atd.)
- doplňující informace k rozvaze a výkazu zisků a ztrát

Účetní závěrku v plném rozsahu sestavují účetní jednotky, které poléhají auditu a akciové společnosti. U nás auditu podléhají ty obchodní společnosti, které za předcházející období, za které se závěrka ověřuje, dosáhli alespoň dvou ze tří kritérií:
- aktiva brutto vyšší než 40 mil Kč
- roční úhrn čistého obratu byl vyšší než 80 mil Kč
- prům. přepočtený stav zaměstnanců byl vyšší než 50 mil Kč

Klíčová slova:

majetek

kapitálová struktura

hospodaření

účetnictví

investice

finanční výkonnost podniku

metodologie



Obsah:
  • 1. Majetková a kapitálová struktura podniku, účetní výkazy, jejich vzájemná provázanost
    2. Význam rozvahy a výkazu zisku a ztrát ve finančním řízení a rozhodování podniku, zásady udržování finanční stability podniku. Uzavírání a otevírání účetních knih, účetní uzávěrka a účetní závěrka
    3. Náklady a výnosy, výsledek hospodaření a jeho struktura. Účetní a eko-
    nomické pojetí nákladů
    4. Příjmy a výdaje podniku, jejich věcný a časový nesoulad s výnosy a náklady. Metody a formy sestavení výkazu cash flow
    5. Hospodaření s dlouhodobým majetkem podniku, amortizace, technické zhodnocení. Odepisování dlouhodobého majetku. Daňové a účetní odpisy dlouhodobého majetku a odpisový plán
    6. Hospodaření s oběžným majetkem podniku. Charakteristika stavu a struktury oběžného majetku, jejich vývoj v čase. Řízení pracovního kapitálu.
    7. Problematika využívání zásob v podnikatelském subjektu - tvorba normativů zásob, způsoby hodnocení využití zásob, účtování pořízení a úbytku nakupovaných zásob (způsob A a způsob B účtování o zásobách), kritéria racionálního využívání zásob, metody řízení zásob v podniku.
    8. Pohledávky z obchodního styku, řízení pohledávek, faktory ovlivňující objem pohledávek (obchodního úvěru), ukazatele využití pohledávek
    9. Základní principy podvojného účetnictví pro podnikatele - právní úprava systému účetnictví pro podnikatele (zákon o účetnictví), uznávané účetní zásady, metodické nástroje a funkce účetnictví (dokladovost, inventarizace, jednotnost oceňování, podvojný a souvztažný zápis účtů, účetní knihy a účetní výkazy).
    10. Vybrané otázky z manažerského účetnictví - jeho charakteristika a funkce, základní principy a funkce vnitropodnikového účetnictví, způsoby tvorby okruhů vnitropodnikového účetnictví, vnitropodnikové ceny, využití informací účetnictví pro řízení, cash flow - podstata přímého a nepřímého způsobu výpočtu cash flow, metodika výpočtu cash flow nepřímým způsobem v účetnictví podnikatelů, odložená daň - odložená daňová pohledávka a závazek, charakteristika a principy výpočtu a proúčtování odložené daně.
    11. Řízení likvidity - řízení krátkodobého finančního majetku. Nástroje pro řízení likvidity (nástroje pro financování nedostatku zdrojů, nástroje pro finanční investování, speciální nástroje pro řízení likvidity).
    12. Riziko ve finančním řízení. Identifikace a ohodnocení rizika.
    13. Investice - podstata. Oblasti investičního rozhodování. Specifika investičního rozhodování. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku. Riziko ve finančním rozhodování podniku.
    14. Podstata jednoduchého a složeného úročení a jejich využití ve finančním řízení a rozhodování podniku. Hodnocení ekonomické efektivnosti investičních projektů.
    15. Struktura a klasifikace nákladů, druhové účelové, kalkulační členění nákladů a význam jejich využití při kontrole a řízení nákladů.
    16. Členění nákladů dle vztahu ke změně objemů výkonů, fixní a variabilní náklady, bod zvratu, příspěvek na úhradu fixních nákladů a zisku.
    17. Úloha a využití kalkulací v podmínkách tržní ekonomiky. Základní pojmy používané v teorii kalkulací. Forma a struktura kalkulací, kalkulační vzorec s ohledem na účel využití kalkulací, obecný kalkulační vzorec. Druhy kalkulací - klasifikace a charakteristika druhů kalkulací z hlediska jejich funkce v ekonomickém řízení, kalkulační techniky.
    18. Právní formy podnikání. Právní formy podnikání z finančního hlediska (získávání kapitálu, ručení za závazky, rozdělení zisku). Vznik a zánik obchodní společnosti. Základní rysy živnostenského podnikání.
    19. Podstata a metodologie hodnocení finanční výkonnosti podniku (metodologie finanční analýzy, soustavy poměrových ukazatelů).
    20. Ostatní možnosti hodnocení finanční výkonnosti podniku (pyramidové soustavy ukazatelů, systémy včasného varování, bankrotní a bonitní indexy, měření celkové výkonnosti podniku - ukazatel Ekonomické přidané hodnoty apod.).
    21. Právní úprava likvidace, likvidátor, průběh likvidace a povinnosti likvidátora.
    25. Právní úprava konkurzního - insolventního řízení v ČR, průběh insolventního řízení.