Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky ke státnicím z Makroekonomie

«»
Přípona
.docx
Typ
státnicové otázky
Stažené
2 x
Velikost
2,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
12571
Poslední úprava
27.08.2018
Zobrazeno
1 159 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Klíčové makroekonomické ukazatele. Obnovení dílčí ekonomické rovnováhy v modelu AS-AD a v modelu krátkodobé a dlouhodobé Phillipsovy křivky.
1.1 Klíčové makroekonomické ukazatele.
Makroekonomické ukazatele
Makroekonomie zkoumá, jak dané hospodářství funguje a snaží se identifikovat klíčové faktory vývoje hospodářství jako je růst, průměrná cenová hladina, nezaměstnanost, měnový kurz,…
Informace o stavu a vývoji hospodářství nám poskytují makroekonomické ukazatele. Tyto ukazatele můžeme rozdělit do dvou skupin: stavové a tokové.
Stavové veličiny popisují stav k určitému datu - např. průměrná cenová hladina, počet nezaměstnaných, veřejný dluh,…
Tokové veličiny zachycují „pohyb“ v rámci vymezeného časového úseku - např. objem produkce, inflace, příliv kapitálu, objem úspor, saldo veřejného rozpočtu…
Základní neboli jednoduché makroekonomické ukazatele
Ukazatel růstu: Hrubý domácí produkt (HDP) - objem všech finálních statků a služeb vyprodukovaných v dané ekonomice za dané období vyjádřený v tržních cenách.
Ukazatel průměrné cenové hladiny: Inflace - vyjadřuje se pomocí indexu spotřebitelských cen CPI, který měří změnu cen vybraného koše reprezentativních výrobků a služeb (cca 790), přičemž váha (resp. význam) jednotlivých cenových reprezentantů ve spotřebním koši odpovídá podílu daného výrobku a služby na celkové spotřebě domácností.
Ukazatel trhu práce: Počet (ne)zaměstnaných
Ukazatel vnější rovnováhy: Obchodní bilance - rozdíl mezi hodnotou vývozu a dovozu zboží.
Ukazatel veřejných financí: Saldo veřejného rozpočtu - rozdíl mezi veřejnými příjmy (viz daně, poplatky,…) a veřejnými výdaji (sociální dávky, veřejné investice, běžné provozní výdaje státu,…); vládní dluh - zahrnuje celkový objem závazků vládního sektoru.
Finanční ukazatel: Výše úrokových měr (krátkodobých a dlouhodobých).

Klíčová slova:

makroekonomické ukazatele

agegátní poptávka

dluh vlády

otevřená ekonomika

zahraniční dluh

aritmetika



Obsah:
  • 1. Klíčové makroekonomické ukazatele. Obnovení dílčí ekonomické rovnováhy v modelu AS-AD a v modelu krátkodobé a dlouhodobé Phillipsovy křivky.
    2. Ekonomická úroveň - metody měření a mezinárodní srovnání. Parita kupní síly. Systém národního účetnictví jako zdroj informací. ESA 1995 - vlastnosti a prvky.
    3. Dlouhodobý ekonomický růst. Faktory/Stimuly ekonomického růstu. Teorie ekonomického růstu. Dlouhodobá agregátní nabídka.
    4. Krátkodobá agregátní nabídka - Ukazatele hospodářského růstu. Krátkodobá agregátní nabídka - odvození, vlastnosti a posuny agregátní nabídky. Setrvačnost inflace. Formování inflačních očekávání. Rigidita cen.
    5. Agregátní poptávka - Agregátní poptávka v systému národního účetnictví. Složky agregátní poptávky. Teorie agregátní poptávky - odvození, vlastnosti a posuny agregátní poptávky.
    6. Model AS-AD. Krátkodobá a dlouhodobá ekonomická rovnováha. Inflační a recesní mezera.
    7. Statistická deflace. Reálné versus nominální veličiny. Ukazatele cenového vývoje. Příčiny a metody léčení inflace.
    8. Měnová politika - teorie a praxe. Režimy měnové politiky. Transmisní mechanismy v měnové politice. Úskalí měnové politiky. Index měnových podmínek.
    9. Fiskální politika. Vliv fiskální politiky na agregátní poptávku. Účinky fiskální politiky v krátkém a dlouhém období. Fiskální impuls a fiskální pozice.
    10. Bilance vládního sektoru - příjmy a výdaje. Složená daňová kvóta. Lafferova křivka. Mandatorní výdaje. Veřejný versus vládní sektor. Akruální princip. Typy rozpočtů vládního sektoru.
    11. Dluh vlády - vznik a možností financování. Aritmetika vládního dluhu. Dluhová krize. Domácí a zahraniční vládní dluh. Ražebné.
    12. Otevřená ekonomika. Teorie měnového kurzu. Reálný a efektivní měnový kurz. Režimy měnového kurzu - popis a charakteristika jejich výhod a nevýhod.
    13. Fungování ekonomiky v režimu pevného měnového kurzu. Fiskální a měnová politika v režimu pevného měnového kurzu. Devalvace měnového kurzu v modelu AS-AD.
    14. Fungování ekonomiky v režimu volného měnového kurzu. Fiskální a měnová politika v režimu volného měnového kurzu. Depreciace měnového kurzu v modelu AS-AD.
    15. Platební bilance. Struktura a vztahy v rámci platební bilance. Reinvestovaný zisk. Faktory ovlivňující mezinárodní kapitálové toky. Teorie nekryté úrokové parity. Přizpůsobení platební bilance v režimu pevného a volného měnového kurzu.
    16. Obchodní bilance. Reálné směnné relace. Faktory vývoje obchodní bilance. „J“ křivka. Marshall-Lernerova podmínka.
    17. Zahraniční dluh. Ukazatele zahraničního dluhu a jejich „bezpečné“ hodnoty. Dluhové a nedluhové financování deficitu v platební bilanci. Aritmetika zahraničního dluhu - udržitelnost deficitu běžného účtu platební bilance.
    18. Makroekonomická hospodářská politika - teorie a koncept. Selhání trhu, selhání vlády. Cíle a typy makroekonomické hospodářské politiky. Dynamická rovnováha.
    19. Trh práce. Ukazatele trhu práce. Definice nezaměstnaného. Typy nezaměstnanosti. Náklady nezaměstnati. Okunův zákon.
    20. Přirozená míra nezaměstnanosti. Hystereze na trhu práce. Původní mzdová Phillipsova křivka. Krátkodobá a dlouhodobá Phillipsova křivka.