Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky - Ekonomika podniku

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
1 x
Velikost
1,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
10922
Poslední úprava
09.10.2017
Zobrazeno
1 104 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1) Právní formy podnikání (organizačně právní formy podnikání,typy obchodních společností, ručení za závazky, založení a vznik obchodní společnosti, základní kapitál, vklad společníka rezervní fond, rozdělení zisku, popř. úhrada ztráty, zrušení a zánik obchodní společnosti). Základní rysy živnostenského podnikaní v ČR.

Typy společností:
1) Osobní - v.o.s., k. s.
2) Kapitálové - a. s., s. r. o.

Vznik společnosti
-vzniká dnem zapsáním do obhodního rejstříku, návrh na zapsání do obch. rejstříku musí být podán do 90 dní od založení společnosti, nebo od doručení průkazu živnostenského nebo jiného oprávnění

Zrušení a zánik společnosti
- zaniká ke dni výmazu z obchodního rejstříku
- zániku předchází zrušení s likvidací nebo bez likvidace, přechází-li její jmění na právního zástupce
Důvody zrušení:
- uplynutí doby na kterou byla založena
- dosažení účelu založení
- zrušení společnosti s likvidací - dnem uvedeným v rozhodnutí společníků nebo orgánu o zrušení společnosti
- dnem uvedeným v rozhodnutí soudu
Likvidace společnosti:
- je-li společnost zrušena s likvidací nebo zbude-li společnosti po zrušení majetek, provede se likvidace
- spol. Vstupuje do likvidace ke dni, k němuž je zrušena.
- Vstup společnosti do likvidace se zapisuje do obchodního rejstříku

Klíčová slova:

podnikání

nehmotný majetek

oběžný majetek

podnikatelský subjekt

obchodní vztahy

manažerské účetnictví

účetní závěrka



Obsah:
  • 1) Právní formy podnikání (organizačně právní formy podnikání,typy obchodních společností, ručení za závazky, založení a vznik obchodní společnosti, základní kapitál, vklad společníka rezervní fond, rozdělení zisku, popř. úhrada ztráty, zrušení a zánik obchodní společnosti). Základní rysy živnostenského podnikaní v ČR.
    2) Rozvaha podniku a její význam ve finančním řízení, majetková a kapitálová struktura podniku
    3. Dlouhodobý hmotný majetek (pojem, oceňování, odpisování účetní a daňové, hospodaření s tímto majetkem, účtování pořízení i vyřazení DHM, opravy a udržování a technické zhodnocení dlouhodobého hmotného majetku vč. Jejich účtování, zákonná rezerva na opravy hmotného majektu).
    4. Dlouhodbý nehmotný majetek (pojem, oceňování, odpisování, účtování pořízení i vyřazení DNeM).
    5. Oběžný majetek podniku (struktura oběžného majetku, hospodaření s ním, Řízení pracovního kapitálu).
    6. Zásoby v podnikatelském subjektu (struktura zásob, oceňování zásob při pořízení, popř. při spotřebě, účtování pořízení a úbytku nakupovaných zásob - způsob A a způsob B účtování o zásobách, metody řízení zásob v podniku, tvorba normativů zásob, způsoby hodnocení využití zásob.
    7. Pohledávky z obchodních vztahů (řízení pohledávek, faktory ovlivňující výši pohledávek, ukazatele využití pohledávek, riziko v rámci obchodních vztahů podniků, možnosti jeho eliminace, posouzení platební schopnosti podniků, použití zajišťovacích instrumentů při řízení pohledávek, nedobytné pohledávky a možnosti jejich řízení).
    8. Náklady a výnosy, výsledek hospodaření podniku a jeho struktura. Účetní a daňové pojetí nákladů, charakteristika výkazu zisku a ztráty (výsledovka). Struktura a klasifikace nákladů, druhové člěnění nákladů a význam jejich využití při kontrole a řízení nákladů.
    9. Členění nákladů podle vztahu ke změně objemu výkonů (fixní a variabilní), bod zvratu, příspěvek na úhradu fixních nákladů a zisku.
    10. Úloha a využití kalkulací v podmínkách tržní ekonomiky. Podstata kalkulačního členění nákladů. Základní pojmy používané v teorii kalkulací. Struktura kalkulací, kalkulační vzorec s ohledem na účel využití kalkulací, obecný kalkulační vzorec. Druhy kalkulací - klasifikace a charakteristika druhů kalkulací z hlediska jejich funkce v ekonomickém řízení, kalkulační metody.
    11. Daňová soustava v ČR, daně přímé a nepřímé, základní charakteristika principů daně z příjmů PO a FO a daně z přidané hodnoty
    12. Základní principy podvojného účetnictví pro podnikatele - právní úprava systému účetnictví pro podnikatele, funkce účetnictví, obecně uznávané účetní zásady, metodické nástroje a funkce účetnictví (dokladovost, inventarizace, jednotnost oceňování, podvojný a souvztažný zápis soustava účtů, účetní knihy a účetní výkazy).
    13. Účetní uzávěrka a účetní závěrka (obsah účetní závěrky, práce spojené s účetní uzávěrkou, charakteristika postupu uzavírání a otevírání účetních knih, Význam rozvahy a výkazu zisku a ztráty ve finančním řízení a rozhodování podniku, zásady udržování finanční stability podniku
    14. Vybrané otázky z manažerského účetnictví - jeho charakteristika a funkce, základní principy a funkce vnitropodnikového účetnictví, způsoby tvorby okruhů vnitropodnikového účetnictví, vnitropodnikové ceny
    15. Cash Flow (Příjmy a výdaje podniku, jejich věcný a časový nesoulad s výnosy a náklady. Podstata přímého a nepřímého způsobu výpočtu cash flow, metodika výpočty cash flow nepřímým způsobem v účetnictví podnikatelů).
    16. Hodnocení finančního zdraví podniku (vertikální a horizontální analýza absolutních ukazatelů, rozvahy a výkazu zisku a ztráty, poměrové ukazatele, rozdílové ukazatele, soustavy ukazatelů, problémy spojené s vypovídací schopností některých údajů účetnictví ve vazbě na používanou metodiku učetnictví).
    17. Řízení likvidity - řízení krátkodobého finančního majetku. Nástroje pro řízení likvidity (nástroje pro financování nedostatku zdrojů, nástroje pro finanční investování, speciální nástroje pro řízení likvidity).
    18. Investice - podstata. Oblasti investičního rozhodování. Specifika investičního rozhodování. Časová hodnota peněž ve finančním rozhodování podniku. Riziko ve finančním rozhodování
    19. Hodnocení ekonomické efektivnosti investičních projektů (návratnost, čistá současná hodnota, podstata jednoduché a složeného úročení a jejich využití ve finančním řízení a rozhodování podniku.
    20. Právní úprava likvidace (likvidátor, průběh likvidace a povinnosti likvidátora), právní úprava insolvenčního řízení v ČR (průběh insolvenčního řízení).