Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Výpočty technického života strojních součástí - Nehnaná osa průmyslového pojezdového vozíku

«»
Přípona
.docx
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
1,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10991
Poslední úprava
16.10.2017
Zobrazeno
849 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Zadání

Nehnaná osa průmyslového pojezdového vozíku podle obr. 1 je z materiálu dle tab. 1. Maximální celková hmotnost vozíku na čtyřech kolech je m. Náboje kol jsou nalisovány na osu podle obr. 2.

V rámci programu postupně řešte:
1. Určení parametrů zátěžného cyklu (R, P, A, a, m,d,h) pro maximální zatížení, výpočet statické bezpečnosti kS k mezi kluzu Re (Rp0,2), popř. Reo .
2. Určení vrubových součinitelů minimálně podle třech autorů a jejich vzájemné srovnání. Výběr jedné metody (hodnoty) pro další výpočty. Stanovení korigované meze únavy Co‘ (na velikost a jakost povrchu, popř. další vlivy), výpočetní odhad meze únavy součásti Coₓ v místě vrubu, návrh parametrů a tvaru Wöhlerovy křivky součásti.
3. Určení životnosti osy L [km] při trvalé jízdě s maximální zadanou hmotností.
4. Stanovení maximální možné celkové hmotnosti vozíku pro teoreticky neomezenou životnost osy s bezpečností k mezi únavy kC = 2,0 ; určení pravděpodobnosti poruchy osy P [%].
5. Výpočtové určení provozního kumulativního a třídního spektra zatížení s normálním rozložením (s = 2) s max. 10-ti hladinami napětí v rozmezí (0 až ap) pro celkovou délku spektra h1 = hc = ni danou celkovým pojezdem 10 000 km za předpokladu, že max. zatížení se vyskytuje v hodnotě hp = np = 5•103 cyklů.
6. Stanovení životnosti osy L [km] pro výpočtem určené provozní třídní spektrum podle Palmgreen-Minerovy, Corten-Dolanovy (volba korekce B = 0,8 až 1,1) a Haibachovy hypotézy, porovnání výsledků dle jednotlivých hypotéz.
7. Závěr - celkové zhodnocení výsledků.

Klíčová slova:

strojní součásti

průmyslový vozík

program

pravděpodobnost

zadaná hmotnost

životnost osy

celková hmotnost



Obsah:
  • 1 Zadání
    2 Výpočet
    2.1 Parametry zátěžného cyklu pro max. zatížení
    2.2 Stanovení meze únavy podle Thuma, Neubera, Petersona a navržení tvaru Wöhlerovy křivky v místě vrubu
    2.3 Určení životnosti osy L [km] při trvalé jízdě s maximální zadanou hmotností.
    2.4 Stanovení maximální možné celkové hmotnosti vozíku pro teoreticky neomezenou životnost osy s bezpečností k mezi únavy kC = 2,0; určení pravděpodobnosti poruchy osy P [%].
    2.5 Výpočtové určení provozního kumulativního a třídního spektra zatížení s normálním rozložením (s = 2) s max. 10-ti hladinami napětí v rozmezí (0 až ap) pro celkovou délku spektra h1 = hc = ni danou celkovým pojezdem 10 000 km za předpokladu, že max. zatížení se vyskytuje v hodnotě hp = np = 5•103 cyklů
    2.6 Stanovení životnosti osy L [km] pro výpočtem určené provozní třídní spektrum podle Palmgreen-Minerovy, Corten-Dolanovy (volba korekce B = 0,8 až 1,1) a Haibachovy hypotézy, porovnání výsledků dle jednotlivých hypotéz.
    3 Celkové zhodnocení výsledků a shrnutí