Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Pivo a suroviny k výrobě piva

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
5494
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 145 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Voda
• K výrobě potravin a nápojů lze používat pouze vodu zdravotně nezávadnou, která splňuje jakostní požadavky na vodu pitnou (dříve ČSN 75 7111)
• Pitná voda je voda zdravotně nezávadná, která ani při trvalém požívání nevyvolává onemocnění nebo poruchy zdraví přítomností mikroorganismů nebo látek ovlivňujících akutním, chronickým nebo pozdním působením zdraví spotřebitele a jeho potomstva. Smyslově postižitelné vlastnosti pitné vody nesmí bránit jejímu požívání.

Voda - stanovení některých ukazatelů

Tvrdost
ČSN ISO 6059 (75 7384) Jakost vod. Stanovení sumy Ca a Mg komplexometrická titrace vzorku vody při pH=10 (amoniakální pufr) na eriochromovou čerň T:
M2+ + H2Y2- → MY2- + 2 H+
vyjádření tvrdosti v mmol/l nebo ve °N (1 °N odpovídá obsahu 10 mg CaO nebo 7,2 mg MgO v 1 litru; 1 °N = 0,179 mmol/l)
Tvrdost: přechodná (karbonátová): obsah CaHCO3 a MgHCO3
trvalá: obsah dalších rozpustných solí Ca a Mg
celková (součet přechodné a trvalé)

Klíčová slova:

pivo

voda

chmel

suroviny

výroba

pivovarnictví

slad

jakost



Obsah:
  • Voda
    Pitná voda - jakostní požadavky
    Pitná voda - ukazatele speciálního rozboru
    Voda - stanovení některých ukazatelů
    Význam jednotlivých ukazatelů jakosti vody z hlediska technologie výroby piva
    Chmelové pryskyřice
    Chmelové silice
    Analýza chmele
    Analýza sladu
    Pivo
    Analýza piva