Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Zabezpečení podmínek pro integraci handicapovaných lidí v lokalitě tak, aby byla adekvátní potřebám těchto lidí

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11953
Poslední úprava
23.04.2018
Zobrazeno
442 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Definice problému v kontextu konkrétního lokálního společenství

„Součástí našich životů je zdraví a nemoc, stejně tak jako riziko zdravotního postižení v důsledku vrozené vady, úrazu nebo již zmíněné nemoci“. V České republice se zdravotní postižení týká asi 1 200 000 občanů . Zdravotní postižení představuje dlouhodobý nebo trvalý zdravotní stav, který lze léčbou zmírnit, nicméně nelze zcela odstranit , resp. jedná se o zdravotní postih, který omezuje či zcela znemožňuje specifický výkon. Právě tyto negativní aspekty postižení lze na základě cílených opatřeních a za předpokladu celospolečenské angažovanosti zmírnit. Cílem těchto opatření je zabránit sociální marginalizaci zdravotně postižených a zajistit jejich integraci jak v oblasti vzdělání, práce, partnerského a rodinného života.
Lokalita Jesenicko se nachází v nejsevernějším výběžku Moravy a řadí se k okresům s nejmenší rozlohou v Olomouckém kraji a zároveň patří k nejřidčeji osídleným oblastem v České republice. Příčinnou nízké hustoty osídlení je zejména horský charakter oblasti, která rovněž není příliš průmyslově rozvinuta. V územním obvodu okresu Jeseník žije celkem 41 891 obyvatel ve 24 obcích. Přesný počet zdravotně postižených v této lokalitě není blíže zmapován, nicméně následující údaje mohou posloužit jako hrubý odhad. Celkový počet osob s mimořádnými výhodami činí 996. Konkrétně se jedná o: TP (111), ZTP (523), ZTP/P (262). Pro bližší identifikaci zdravotně postižených může sloužit přehled počtu osob, které pobírají invalidní důchod. Celkově se jedná o 1841 osob, z toho pobírá částečný invalidní důchod 1283 osob a plný invalidní důchod 558 osob .
Vybavenost lokality Jesenicko sociálními službami je na dobré úrovni a vzhledem k velikosti území je rozsah poskytovaných služeb odpovídající. V rámci lokality zajišťují sociální služby Olomoucký kraj (prostřednictvím příspěvkových organizací), dále města a obce a nestátní neziskové organizace, jejichž role je nezastupitelná. Sociální služby v lokalitě můžeme rozdělit následovně: sociální služby pro seniory, pro zdravotně postižené, pro matky s dětmi, pro sociálně vyloučené.

Klíčová slova:

lokální společenství

koncepty

východiska

stávající řešení

vlastní řešení

zdůvodnění

handicap



Obsah:
  • 1. Definice problému v kontextu konkrétního lokálního společenství
    2. Teoretické koncepty a východiska
    3. Popis a hodnocení stávajících řešení
    4. Návrh vlastního řešení a jeho zdůvodnění
    Použité zdroje: