Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vývoj rodinné politiky v Čechách a na Slovensku

«»
Přípona
.docx
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11959
Poslední úprava
23.04.2018
Zobrazeno
710 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Česká republika

V době před rokem 1948 komplexní vědomá podpora rodiny v tehdejším politickém uvažování nehrála příliš velkou roli, což bylo dáno relativně příznivým populačním vývojem a zároveň přetrváváním tradičního modelu rodiny ještě výrazně neohroženého strukturálními sociálními změnami.

Nástup komunistické diktatury před více než padesáti lety znatelně zasáhl dosud přirozeně se rozvíjející českou společnost. Demodernizace sociálního prostoru, o níž se v této souvislosti někdy hovoří, znamenala zánik určitých prvků hospodářského systému a především zásadní přetvoření sociální struktury. Také česká rodina jako svébytný sociální systém nezůstala bez následků.

Na úrovni politické byl vývoj české rodiny v letech 1948 - 1989 poznamenám především trvající tendencí státní ingerence do všech soukromých oblastí lidského života.
Tradiční funkce rodiny - výchovná, socializační aj. - byly postupně přejímány totalitním státem, který se snažil omezit okruh působnosti rodiny především na její biologicko-reprodukční funkci. I přes tento institucionální tlak však rodina zůstávala především místem mezigenerační solidarity a vzájemné pomoci.

Klíčová slova:

rodinná politika

Slovensko

Česko

funkce rodiny

komunistická diktatura

sociální transfery



Obsah:
  • Česká republika
    Slovensko