Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Nízká vzdělanost v sociálně vyloučených lokalitách

«»
Přípona
.pdf
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
11949
Poslední úprava
23.04.2018
Zobrazeno
469 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1) Definice problému

Jako lokalitu jsme zvolili Karlovarský kraj, konkrétně lokality v Toužimsku a Tepelsku: Toužim, Dobrá Voda, Nová Farma, Služetín, Poutnov, Pěkovice, Mrázov. V těchto lokalitách se nachází velké množství sociálně vyloučených jedinců. Jedná se především o romské komunity.

Karlovarský kraj je nejchudší, nejméně lidnatý kraj s nejnižší vzdělaností, kde příjem dvou třetin obyvatelstva je pod celostátním průměrem. Na jeho území žije velké množství příslušníků ruského a vietnamského národa. Co se týče romské problematiky, patří tento kraj k nejexponovanějším oblastem v ČR. Dle analytické studie vypracované Dubským žije v Karlovarském kraji žije přibližně 20 000 Romů V zájmovém území Tepelska a Toužimska žije 6816 lidí. Z toho 8% Romů (cca 545). (Dubský, s. 11-13)

Hlavním problémem je tedy vysoká míra osob žíjících v sociálně vyloučených lokalitách, které mají nízký stupeň vzdělání, a které jsou zároveň ohroženy chudobou a stigmatizací na trhu práce (Nízká vzdělanost zapříčiňuje sociální vyloučení, stigmatizaci na trhu práce a také chudobu.- je zde těžké říct, co přesně zapříčiňuje co, je to spíš takový kruh) Projevy problému jsou především vnitřní, dochází ke zvyšování kriminality,

zadlužování domácnosti. Vnějším projevem je stagnace regionu, jeho ekonomický úpadek a také výrazná míra xenofobie a rasismu v kraji.

Klíčová slova:

problém

koncepty

stávající řešení

problém

současnost

vlastní řešení

teoretické koncepty



Obsah:
  • Definice problému
    Teoretické koncepty
    Popis a hodnocení stávajících řešení, která se v lokalitě uplatňují při řešení problému v současnosti
    Návrh vlastního řešení