Prezentace na téma Výroba sladu
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Hvozdění
• je závěrečnou fází výroby sladu.
• Zelený slad je na hvozdě nejprve předsušen při teplotách do 60 °C, následně pak vyhřát a dotažen při teplotách od 80 do 105 °C.
CÍL HVOZDĚNÍ
• převést zelený slad s vysokým obsahem vody do skladovatelného a stabilního stavu,
• zastavit životní a luštící pochody v zrně
• a vytvořit aromatické a barevné látky, charakteristické pro druhy sladu za minimálních nákladů a ztrát.
TEORIE HVOZDĚNÍ
Hvozdění je nezastupitelnou operací při výrobě sladu z těchto důvodů:
■ Zelený slad není v důsledku vysokého obsahu vody skladovatelný, snížením obsahu vody během hvozdění se slad stává skladovatelným a stabilním.
■ Hvozdění zastavuje životní pochody zárodku, tzn. zastavuje se klíčení a další luštění zrna.
■ Během hvozdění se tvoří barevné a aromatické látky, které jsou charakteristické pro jednotlivé druhy sladů a piv.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  hvozdění
		  		  výměník
		  		  lísky
		  		  sběr materiálu
		  		  zchlazování
		  		  odkličování
		  		  skladování
		  		  speciality
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Hvozdění
 Teorie hvozdění
 Rozdělení hvozdů
 Strojně-technologické vybavení hvozdů
 Tepelný výměník
 Lísky
 VEntilátor, tahy hvozdu
 Nastírací a vyklízecí zařízení
 Sbírání hotového sladu
 Zchlazování sladu
 Dálková čidla, regulační prvky a automatika hvozdu
 Typy hvozdů - jednolískový hvozd
 Jednolískový hvozd - výhody:
 Dvoulískový hvozd
 Třílískový hvozd
 Skříňový hvozd
 Kruhový hvozd
 Kruhový hvozd (bühler) nymburk
 Hvozdy kontinuální
 Tepelná účinnost hvozdu
 Nejdůležitější data hvozdů
 Technologie hvozdění světlého sladu plzeňského typu
 Hvozdění světlého sladu na jednolískovém hvozdu
 Odkličování a skladování sladu
 Sladový květ
 Uskladnění sladu
 Čistění a leštění sladu (polírování)
 VÝroba speciálních sladů
 Diastatický slad
 Karamelový slad
 Barvicí slad
 Pšeničný slad
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.