Popis:
		Skladování
Sila (obr. 2-3) mohou být ocelová nebo železobetonová. Z hlediska technologických požadavků vyhovují jen sila železobetonová. Skládají se z více pravoúhlých, šestibokých nebo kruhových komor, hlubokých 18-32-45m. V současné době se staví pouze železobetonová sila o půdorysu komor 4 x 4 m. Komory mohou být vybaveny tlakovým nebo sacím větráním. Některé komory jsou určeny výhradně pro skladování ječmene, jiné jen pro slad, v některých se skladuje obojí (společné dopravní cesty). Mimo těchto typicky skladových sil existují i sušicí sila, která se však dnes nestaví pro příliš vysoké náklady na provoz.
VÝROBA SLADU
►druhy sladů
►máčení
►klíčení
►hvozdění
►odkličování a skladování sladu
►kontrolní sladování
►sladové výtažky
Cílem sladování je přeměnit ječmen na slad bohatý na enzymy a extrakt, a to za minimálních nákladů a ztrát.
Proces výroby sladu lze z hlediska jednotlivých výrobních fází rozdělit na tři úseky:
►máčení
►klíčení
►hvozdění
Tomuto rozdělení pak odpovídají i tradiční názvy jednotlivých technologických středisek - máčírna, klíčírna a hvozd.
Máčení
Cílem máčení je zvýšit řízeným způsobem obsah vody v zrnu pro zahájení enzymatických reakcí a pro klíčení zrna, při únosné spotřebě vody odstranit splavky a lehké nečistoty, umýt zrno a ze zrna vyloužit nežádoucí látky. Máčení dnes považujeme za nejdůležitější úsek výroby sladu, který rozhoduje o jeho budoucí kvalitě.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  výroba
		  		  slad
		  		  máčení
		  		  klíčení
		  		  doprava
		  		  ječmen
		  		  čištění
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Manipulace, čištění, třídění
 Příjem ječmene, čištění
 Skladování
 VÝROBA SLADU
 Máčení
 Máčírna
 Současný způsob - vzdušné máčení
 Záplavové máčení
 Opakované máčení
 Sprchové máčení
 Klasické máčení
 Klíčení
 Linka posuvné hromady
 Bubnové klíčidlo
 Skříňové klíčidlo
 Saladinova skříň
 Skříň - systém Lausmann
 Ječmenem naplněný náduvník
 Vyprázdněný náduvník
 Salladinova skříň
 Sladovna v Litovli
 Litovel
 Doprava
 Přeprava sladu po železnici