Popis:
		SCEZOVÁNÍ SLADINY
• Odrmutované dílo lze popsat jako hustou suspenzi mláta ve vodném roztoku extraktivních látek, tj. ve sladině.
• Obě tyto složky je třeba při scezování co nejdokonaleji rozdělit.
• V první fázi scezování se s využitím filtrační vrstvy mláta oddělí hlavní podíl v suspenzi zadržené sladiny, tj. předku, ve druhé fázi se mláto promyje horkou vodou.
• Promytím, v pivovarské terminologii vyslazením, se získá zředěná sladina zvaná výstřelky. Jakmile dosáhne celkový objem předku a výstřelků požadované hodnoty, scezování se ukončí.
• Získaný objem sladiny pohromadě se dále zpracuje při chmelovaru. 
• Mláto oddělené při scezování se využívá jako zkrmitelný odpad.
Rychlost scezování
• Z rovnice lze odvodit, že proces scezování a vyslazování bude ovlivněn
- jakostí sladu,
- mechanickým složením šrotu,
- způsobem rmutování,
- vlastnostmi sladiny,
- zatížením scezovacího dna a strukturou mláta,
- technikou scezování
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  scezování
		  		  varní zařízení
		  		  scezovací káď
		  		  mláto
		  		  filtrace
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Scezování sladiny
 Rychlost scezování je popsána upravenou darcyho rovnicí:
 Rychlost scezování
 Konstrukční řešení scezovacího zařízení a použitý software
 Scezovací souprava
 Scezovací káď
 Scezovací káď starší konstrukce
 Moderní scezovací káď
 Sladinový filtr
 Scezovací káď systému strain master
 Ostatní scezovací zařízení
 Mláto
 VArní souprava