Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Chladírny a mrazírny potravin

«»
Přípona
.pdf
Typ
prezentace
Stažené
3 x
Velikost
2,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
5475
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 856 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Chladírny a mrazírny potravin
• Chlazením a mražením
- se konzervuje a dlouhodobě uchovává celá řada surovin potravin a potravin rostlinného a živočišného původu.
• Chlazením a mražením se uchovávají
- brambory, ovoce, zelenina a potravinářské výrobky z nich.
- maso hovězí vepřové, drůbeží, tzv. na kosti i bez kosti,
- masné výrobky a řada dalších potravin, resp. potravinářských komodit.
• Je to tedy velmi důležitá potravinářská vícekomoditní technologie a technika pro dlouhodobou uchovatelnost naznačených surovin potravin a potravin.

Chladírny a mrazírny potravin
• Protagonistou - Clarence Birdseye, americký vládní zmocněnec, který v letech 1912 až 1915 zjišťoval aktuální stav divoké zvěře a ryb na Labradoru.
• Povšiml toho, že když místní usedlici lovili ryby, ony okamžitě zmrzly tzv. “na kámen“. Přímo na Labradoru Birdseye naložil svou zásobu zeleniny do soudku a nechal ji zmrznout. Tento způsob uchování zeleniny v čerstvémstavu si takto prakticky ověřil.
• Po návratu do USA založil v roce 1924 v New Yersey první továrnu na zmražené potraviny. Během pěti let vydělal na „vynálezu zmražených potravin“ tehdy fantastickou částku 22 milionu dolarů.
• V roce 1929 tuto prosperující firmu prodal a vymínil si, že nadále ponese jeho jméno a logo Birds Eye (ptačí oko).

Klíčová slova:

chladírna

mrazírna

potraviny

zemědělské produkty

výparník

kondenzátor

mrazírenské komory



Obsah:
  • Chladírny a mrazírny potravin
    Biotermodynamické principy uchovatelnosti chlazených a mražených potravin
    Odtávání výparníku
    Určení požadovaného chladícího výkonu chladírny a mrazírny potravin
    Chlazení II - a
    Bionické dimenzování chladícího zařízení pro chladírnu a mrazírnu potravin
    Určení geometrické velikosti chladícího kompresoru
    Bionické dimenzování výparníku
    Dimenzování kondenzátoru chladícího zařízení
    Termostatické expanzní ventily (TEV) chladícího zařízení
    Zjednodušené navrhování chladíren a mrazíren potravin
    Zařízení pro tvorbu řízené atmosféry (ŘA)
    Adsorber bez regenerace
    Konzervace potravinářských zrnin chlazením
    Zařízení pro zmrazování potravin
    Druhy mrazících zařízení potravin
    Zmrazování potravin v mrazírenských komorách
    Nepřímá zmrazovací zařízení
    Nepřímá zmrazovací zařízení balených potravin
    Kontaktní (přímá) zmrazovací zařízení
    Ponořovací zmrazovací zařízení potravin
    Kryogenní zmrazování potravin
    Průběh teplot při kryogenním a tradičním zmrazování
    Výrobníky ledu pro potravinářství
    Chladící řetěz

Zdroje:
  • Habarta F.: Skladování ovoce a jeho průmyslové zpracování, UVTIZ, Praha, 1979
  • Hlavačka V. a kol.: Tepelně technické pochody v systémech plyn - tuhé částice, SNTL-TKI, Praha, 1980
  • Horáček V.: Snížení ztrát hmotnosti a jakosti ovoce při jejich skladování investiční technickou úrovní klimatizovaných skladů i jejich vyspělým provozováním, Energetika zemědělství - skriptum PGS, VŠZ Brno, 1984
  • Kutílek M.: Vlhkost pórovitých materiálů, SNTL, Praha, 1984
  • Kyzlink Vl.: Základy konzervace potravin, VŠCHT Praha, 1980
  • Landolina C.: Skladování ovoce a zeleniny ve vytvořené a kontrolované atmosféře pro zlepšení kvality, Samiji S.A. via Bolzano, Miláno, Italia, 1978
  • Malmejster A.K.: Sovremenyje problemy biomechaniky, nakl. Zinatne, Riga, 1983
  • Osterloch A. a kol.: Obstlagerung VEB Deutscher Landwirthschaftsverlag, Berlin, 1980
  • Groda B.: Biotechnické problémy procesů produkce mléka a ovoce, Doktorská disertační práce, VŠZ Brno, 1991
  • Groda B.: Technika zpracování zemědělských produktů - dodatky I, VŠZ Brno, 1993
  • Chlumský Vl. a kol.: Technika chlazení, SNTL, Praha, 1971
  • Ibl V. a kol.: Chladící technika v potravinářství, SNTL, Praha, 1971
  • Groda B.: Termomechanika, ES MZLU Brno, 2001