Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Výpisky z cvičení - Koření, zdroje, pěstování a zpracování

«»
Přípona
.doc
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
5468
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 212 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
CHARAKTERISTIKA KOŘENÍ
1. ISO definice koření - Rostlinné produkty nebo jejich směsi, prosté cizorodých látek, používané k aromatizaci, kořenění.
2. Zákon o potravinách - Kořením se rozumí části rostlin jako kořeny oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich součásti, v nezbytné míře technologicky zpracované a používané k ovlivňování chuti a vůně potravin, případně léků
3. Rosengarten - produkty, rostliny, které obohacují pokrmy a upravují jejich kvalitu. Dávají jídlu říz, ostrost, pikantnost a aroma.

OBSAHOVÉ LÁTKY
SILICE = éterické oleje, těkavé oleje
- propůjčují aroma, těkají, mísí se s lihem, etherem a rostl. oleji
- ve vodě jsou nerozpustné a jsou nemísitelné s vodou
- jsou to komplexní sloučeniny (obsahují až 100 různých látek), jsou to různorodé látky, které obsahují ve své molekule hlavně terpeny a fenylpropany
- vznikají (syntetizují se) ve speciálních sekrečních buňkách (siličných kanálcích, trichomy) v různých orgánech rostlin (na povrchu květů, uvnitř plodů, semen, na listech) - kmín, fenykl, anýz, kopr, máta, pepř, skočec, hřebíček, bazalka,..
Geraniol - voní po růžích
Linalol - je typickou aromatickou složkou anýzu
Karvon, limonen - silice v kmínu
Estragol, Fenchon - ve fenyklu, estragol je ve vyšším mn. Nežádoucí
Anethol - anýz

Klíčová slova:

charakteristika

obsah

bílkoviny

kořeniny

sacharidy

tuky

oleje



Obsah:
  • Charakteristika koření
    Obsahové látky
    Barviva
    Alkaloidy
    Sloučeniny síry
    Organické kyseliny
    VITamíny
    Minerální látky (ca, mg, na, k, p)
    Bílkoviny, sacharidy, tuky, oleje
    Semenářství
    Plodové koření pěstované v čr
    Zelené koření
    Plodové koření pěstovatelné mimo čr