Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Výpisky k tématu Cukrovarnictví

«»
Přípona
.pdf
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
5490
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
978 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
- cukr = sacharosa (strategická potravina)
- řepný cukr (37 %), třtinový cukr (67 %)
Potravina:
- významný příjem energie
- čokoláda, cukrovinky, sirupy, nápoje . . .
- přímé slazení v domácnostech
- upravuje texturu, působí konzervačně . . .
- výskyt onemocnění (diabetes, zubní kaz, nemoci srdce . . .)
Surovina pro chemické a biochemické technolodie:
- pouze do 5 % produkce cukru
- chemická obnovitelná surovina
- produkty netoxické a biologicky odbouratelné
- výroba ethanolu, kys. citronové a mléčné
- výroba nízkokalorických tuků a biologicky odbouratelných tenzidů
- fermentační zpracování na bioethanol (energetické palivo)

Klíčová slova:

potraviny

cukr

cukrová řepa

afinace

šťávní cukrovina

surový cukr



Obsah:
  • Základní analytické pojmy:
    Výroba surového cukru z řepy:
    Schéma zpracování řepy a šťávy v cukrovaru
    Svařování cukrovin a krystalizace cukru:
    Schéma výroby surového cukru v surovárně
    Vedlejší produkty:
    Vodní hospodářství:
    Rafinace cukru:
    Schéma výroby šťávního krystalu s jedním klérem
    Výroba cukru ze třtiny: