Popis:
		- cukr = sacharosa (strategická potravina)
- řepný cukr (37 %), třtinový cukr (67 %)
Potravina:
- významný příjem energie
- čokoláda, cukrovinky, sirupy, nápoje . . .
- přímé slazení v domácnostech
- upravuje texturu, působí konzervačně . . .
- výskyt onemocnění (diabetes, zubní kaz, nemoci srdce . . .)
Surovina pro chemické a biochemické technolodie:
- pouze do 5 % produkce cukru
- chemická obnovitelná surovina
- produkty netoxické a biologicky odbouratelné
- výroba ethanolu, kys. citronové a mléčné
- výroba nízkokalorických tuků a biologicky odbouratelných tenzidů
- fermentační zpracování na bioethanol (energetické palivo)
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  potraviny
		  		  cukr
		  		  cukrová řepa
		  		  afinace
		  		  šťávní cukrovina
		  		  surový cukr
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Základní analytické pojmy:
 Výroba surového cukru z řepy:
 Schéma zpracování řepy a šťávy v cukrovaru
 Svařování cukrovin a krystalizace cukru:
 Schéma výroby surového cukru v surovárně
 Vedlejší produkty:
 Vodní hospodářství:
 Rafinace cukru:
 Schéma výroby šťávního krystalu s jedním klérem
 Výroba cukru ze třtiny: