Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Cestovní ruch - Jídelní a nápojové lístky

«»
Přípona
.docx
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10423
Poslední úprava
06.06.2017
Zobrazeno
1 317 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Gastronomická pravidla jsou shrnutím mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti stravování, sestavování jídelních a nápojových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie přípravy pokrmů. Moderní gastronomie respektuje pravidla moderní výživy, především z hlediska energetické a biologické hodnoty podávaných pokrmů a nápojů. Dvě základní oblasti použití gastronomických pravidel v praxi jsou sestavování jídelních a nápojových lístků a slavnostních menu.

Jídelní lístek je seznam nabízených pokrmů a příloh. Svojí formou i obsahem reprezentuje především kuchaře, ale i ostatní zaměstnance včetně podnikatele. Základním požadavkem na jídelní lístek je pestrý výběr pokrmů a příloh, dobrá přehlednost, čitelnost a vkusná úprava. Jídelní lístek usnadňuje nabídku, objednávání, bonování, expedici, zúčtování a slouží i jako kontrolní podklad (má se 1 rok archivovat). Jeho silnou stránkou je propagace podniku před vchodem i na webových stránkách. Atraktivní lístky se mohou stát suvenýrem…

Jídelní lístek je základním nástrojem kuchyňského managementu a plánem činnosti restauračního provozu. Musí vyhovovat stravovacím zvyklostem dané komunity, je vizitkou vašeho podniku, proto musí být čistý, nepřeškrtaný, čitelný, přehledný, informativní, odpovídající charakteru pohostinského podniku.

Klíčová slova:

jídelní lístek

gastronomie

nápojový lístek

řazení nápojů

cestovní ruch

restaurace



Obsah:
  • Jaké informace by měl jídelní lístek hostu podávat?
    Náležitosti jídelního lístku
    Gastronomický sled pokrmů na JL
    Nápojový lístek
    Náležitosti nápojového lístku
    Pořadí nápojů na nápojovém lístku
    Pravidla pro řazení nápojů do podskupin