Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Bezodpadové zpracování brambor

«»
Přípona
.pdf
Typ
poznámky
Stažené
3 x
Velikost
1,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
5482
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 207 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Bezodpadové zpracování brambor
1. Význam brambor ve výživě lidí
V současné době patří brambory mezi produkty k výživě lidí, které se podílejí výraznou částí v celkové skladbě potravin. Spotřeba brambor pro konzumní účely v ČR je dlouhodobě stabilní a pohybuje se v rozmezí 75 až 87 kg na jednoho obyvatele za rok. Z tohoto množství se zpracuje cca 16 kg brambor na hotové výrobky z brambor. Spotřeba brambor v ČR svým množstvím odpovídá spotřebě většiny evropských zemích, kde se pohybuje na úrovni 70-100 kg na jednoho obyvatele za rok.
V poslední době se však stále více klade důraz spíše na již hotové výrobky z brambor než použití brambor jako klasické potravinové složky sytícího a objemového charakteru, protože brambory mají i určitý ochranný význam, který spočívá v obsahu vitamínů a minerálních látek. V syrovém stavu například 200 g brambor obsahuje až 50 % denní dávky vitamínu C a 25 % vitamínu B. Klasickou úpravou, zejména vařením, se tento faktor téměř vytrácí (vyluhování, teplota).
Proto se vývoj dále zaměřuje na technologie, které tento způsob zpracování umožňují. V popisování těchto způsobů začneme od počátku všech zpracovatelských linek, tedy od praní a loupání brambor, dále budeme pokračovat výrobou některých výrobků, a budou to vařené, loupané, sterilované, sušené a smažené výrobky z brambor a výroba salátů.
Protože se jedná o bezodpadový způsob zpracování brambor, zaměříme se dále na využití nezpracovaných částí a odpadních vod, které při zpracování vznikají.

Klíčová slova:

brambory

spracování

praní

loupání

velkospotřebitele

zmrazování

vaření

sušení



Obsah:
  • 1. Význam brambor ve výživě lidí
    2. Praní brambor
    3. Loupání konzumních brambor pro velkospotřebitele (loupání, blanšírování, zmrazování)
    4. Předvařené a sterilované brambory
    5. Sušení brambor
    6. Výroba předsmažených výrobků z brambor
    Výroba předsmaženvch výrobků z brambor
    7. Výroba salátů
    8. Využití odpadů a odpadních vod při zpracování brambor
    Využití odpadů při zpracování brambor
    9. Jakost výrobků