Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Eseje z Makroekonomie

«»
Přípona
.docx
Typ
esej
Stažené
1 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10674
Poslední úprava
21.08.2017
Zobrazeno
1 167 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Solov. Swan model a jeho přispění k ekonomickému růstu.

Neoklasický model ekonomického růstu, jeho autoři Robert Sollow a T. Swan - pracovali souběžně, ale nespolupracovali spolu. Předpoklady modelu: a) jedná se o ekonomiku Robinsona Crusoa tj. jen jeden výrobce, který je současně spotřebitelem b) všichni Robinsoni produkují jeden homogenní statek c) ekonomika je pouze dvousektorová tj. neexistuje vládní sektor a neexistuje zahraniční obchod (uzavřená ekonomika) d) model je založen na Cobb-Douglasově produkční funkci. Budeme pracovat s produkční funkcí, protože chceme zkoumat produkční schopnost ekonomiky (čili ne to, co skutečně vyprodukuje, ale kolik je schopna vyprodukovat). Produkční funkce - tj. nabídková strana v ekonomice je obecně vztah mezi množstvím vstupů, které má ekonomika k dispozici a výstupu, které je schopna s těmi vstupy vyrobit Y = f(K,L,A) - produkt ekonomiky je zde dán množstvím kapitálu K a práce L, které máme k dispozici a pak úrovní dostupných technologií A.

Poptávková strana v ekonomice- Investice Ig = In + a, rozlišujeme hrubé a čisté. Hrubé = to celé, co se v ekonomice za nějaké období investuje, část z nich připadne pouze na obnovu starého zařízení, které bylo nutno odepsat v důsledku opotřebení (amortizace). Čisté = rozdíl mezi hrubými a čistými (In = Ig - a). Amortizační linie ukazuje kolik kapitálu je amortizováno a jaká je tedy potřeba restitučních investic, čím větší je míra kapitálu na hlavu, tím více se ho opotřebuje. Rovnováha - dlouhodobá rovnováha v ekonomice je určena situací, ve které se protíná amortizační linie s investiční funkcí tzn. když velikost investic na hlavu přesně odpovídá velikosti amortizace. Spotřeba c = y - s maximální je spotřeba (na hlavu) tehdy, když sklon amortizační linie odpovídá sklonu produkční funkce - zlaté pravidlo spotřeby. Faktory, které mohou způsobit změnu stálého stavu (potenciálu): 1. Míra úspor v ekonomice- jestliže se Robinson rozhodne, že ze svého důchodu více uspoří a méně spotřebuje, z dlouhodobého hlediska je velmi pozitivní, protože pokud se zvýší mezní sklon k úsporám, posouvá to investiční funkci směrem vzhůru. 2. Tempo růstu obyvatel n - jestliže vzroste počet obyvatel v ekonomice, poklesne tím množství kapitálu na osobu pak při konstantní míře amortizace, aby bylo dosaženo původního množství kapitálu na osobu, jsou zapotřebí větší investice: na obnovu opotřebeného kapitálu (restituční investice) na dovybavení na původní úroveň (i pro ty dodatečné pracovníky, kteří přibyli). Hrubé investice nepostačují k tomu aby pokryly potřebu restitučních investic, tj. čisté investice zde budou záporné, bude docházet k redukci kapitálu. Graficky se zvýší se sklon amortizační linie.

Klíčová slova:

swan model

Japonsko

měnová politika

fiskální politika

mechanismy

impotence



Obsah:
  • Solov. Swan model a jeho přispění k ekonomickému růstu.
    Krátkodobá agreg. křivka nabídky v Friedmanově a Lucasově modelu a její dopady na měnovou politiku, rozdíly těchto modelů.
    V modelu IS-LM-BP vysvětlete účinky fiskální politiky při nulové a nekonečné mobilitě kapitálu a systému plovoucích a fixních kurzů.
    Vysvětli situaci v Japonsku - Past likvidity(projevy, příčiny), graficky znázorni a popiš fiskální a měnovou politiku.
    Vztah nových keynesiánců k hospodářskému cyklu (a to když jsou v nedokonalé konkurenci a nejsou cenovými příjemci, ale tvůrci) … nebo tak nějak to bylo.
    Deflační impotence cenového mechanismu.
    Pigův efekt je součástí efektu bohatství neboli tzv. efektu Metzlerova