Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Komparace ČSSD a SMĚRu jako představitelů sociálních demokracií ve střední Evropě

«»
Přípona
.doc
Typ
bakalářská práce
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
10463
Poslední úprava
19.06.2017
Zobrazeno
603 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Stranické systémy České republiky a Slovenska jsou si v současné době velmi podobné. Jsou však elementy, ve kterých se oba liší. Jde především o vývoj politických stran v obou zemích po rozpadu federace, určitá snaha odlišit se jeden od druhého, a s tím související rozdílné postoje stran k určitým zahraničním problémům a jevům.

Komparace těchto stranických systémů by si však vyžadovala mnohem větší prostor, než který je k dispozici. Z tohoto důvodu byla vybrána komparace sociálně demokratických stran z obou zemí. Na české straně se jedná o Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD) a na straně slovenské o SMĚR. Dalším důvodem pro výběr stran z České republiky a Slovenska bylo dlouhodobé soužití obou, dnes již nezávislých státních útvarů, v jednom společném státě, tedy společný historicko-politický vývoj a podobné geografické a demografické charakteristiky obou států.
První část práce je věnována teoretickému vymezení stranických rodin podle von Beymeho, resp. sociálně demokratické stranické rodině. V rámci tohoto vymezení dojde k definici kritérií pro zařazení politických stran k sociálně-demokratické stranické rodině.

Druhá část práce je zaměřena na stručný nástin stranických systémů ČR a Slovenska v kontextu působení sociálních demokracií. Na tuto pasáž navazuje zjednodušená typologizace obou stranických systému podle Sartoriho typologie. Největší díl této části je věnován utváření sociálních demokracií v ČR a na Slovensku na počátku transformace , jejich vývoj do současnosti a postavení ve stranickém systému. Důvodem pro toto zkoumání je především fakt, že sociálně demokratickou orientaci má, od pádu komunismu do současnosti, v ČR pouze ČSSD, avšak na slovenské straně byla sociální demokracie zastoupena několika relevantními subjekty, které se v průběhu zmíněné doby potýkaly se secesionistickými tendencemi a docházelo i k slučování a zanikání daných subjektů. Vývoj zde došel až do fáze, kdy je stranická rodina zastoupena jen jedním relevantním subjektem, a to stranou SMĚR. V této části práce bude pojednáno o obnovení sociálně demokratické stranické tradice. Především se jedná o návaznost jednotlivých stran na historické předchůdce, tedy na to zda se k nim strany deklaratorně hlásí apod. Důležitou otázkou bude zjistit hlavní faktory, které zapříčinily vzestup ČSSD a SMĚRu v rámci jednotlivých stranických systémů.

Třetí část práce je zaměřena na současné programové priority a výstupy obou stran. V první fázi dojde k identifikaci faktorů, které mají vliv na volitelnost a utváření politických programů ČSSD a SMĚRu. Jedná se o nejdůležitější konfliktní linie, na kterých se obě strany profilují a otázka složení elektorátu obou stran úzce spojená s voličskou volatilitou. Následovat bude samotná analýza programů, pomocí obsahové analýzy. Tato část bude rozdělena na vnitropolitický program a výstupy a na zahraničně-politické výstupy a postoje. Důvodem tohoto rozdělení je možnost odlišností mezi vnitropolitickými a zahraničně-politickými programy politických stran, a také to, že analýza zahraničně-politického programu určité strany není sama o sobě dostačující pro přiřazení politického subjektu k určité stranické rodině. Ve vnitropolitické části bude kladen důraz na klasické programové priority jako jsou sociální, ekonomické, ekologické a další cíle a také na vliv vnitrostranických faktorů, jako je populismus, pragmatismus a rétorika členů stran. Důležité bude zjištění, zda tyto faktory výrazně ovlivňují programatiku stran. Zahraničně-politická část bude orientována na EU, příslušnost k mezinárodním (evropským) stranickým strukturám a dále bude pojednáno o postojích k vybraným mezinárodním otázkám, jako např. k vzájemným vztahům obou zemí, vztahu k Rusku atd.

Cílem práce je srovnání průběhu vzniku a vývoje obou stran, jejich stability v rámci stranického systému a jejich programových výstupů a postojů. Na základě vybraných elementů budou v práci vymezeny shodné a rozdílné prvky obou stran a dle níže vymezených identifikačních kritérií dojde k ověření výzkumné otázky, zda ČSSD i SMĚR jsou příslušníky sociálnědemokratické stranické rodiny.

Klíčová slova:

stranické rodiny

sociální demokracie

ČSSD

Směr

politika

komunistický režim



Obsah:
  • 1. Úvod 5
    2. Teoretické vymezení stranických rodin 6
    2.1. Sociálně demokratická stranická rodina 8
    3. Vývoj stranicko-politické situace v ČR a na Slovensku od pádu komunistického režimu do současnosti. 9
    3.1. Stranické systémy 10
    3.1.1. Český stranický systém 10
    3.1.2. Slovenský stranický systém 12
    3.1.3. Typologizace českého a slovenského stranického systému 13
    3.2. Etablování sociálních demokracií v ČR 15
    3.3. Etablování sociálních demokracií na Slovensku 19
    3.3.1. SMĚR 20
    4. Programové priority ČSSD a SMĚRu 22
    4.1. Složení elektorátu a voličská volatilita 22
    4.2. Konfliktní linie (cleveages) 24
    4.3. Vnitropolitický program a výstupy 26
    4.4. Zahraničně politické postoje a výstupy 28
    4.4.1. EU a příslušnost k evropským stranickým strukturám 29
    4.4.2. Postoje k ostatním zahraničněpolitickým otázkám 30
    Závěr 32
    Literatura 35