Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové otázky z předmětu Projektové řízení

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
1 x
Velikost
0,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
11127
Poslední úprava
27.11.2017
Zobrazeno
930 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Základní charakteristika projektu (rozdíly oproti procesu), resp. projektového řízení oproti operativnímu řízení firmy.
- projektové řízení: souhrn aktivit spočívající v plánování, organizování, řízení a kontrole zdrojů společnosti s relativně krátkodobým cílem, který byl stanoven pro realizaci specifických cílů a záměrů
- projekt: jakýkoli jedinečný sled aktivit a úkolů, který má dán specifický cíl, jenž má být jeho realizací splněn, definováno datum začátku a konce uskutečnění, stanoven rámec pro čerpání zdrojů potřebných pro jeho realizaci.
- při realizaci činností projektovým způsobem máte vždy předem jasně vymezeno, CO máte udělat, do KDY to má být realizováno a KOLIK to může stát
- Trojimperativ - cíle/kvalita (požadavky na výstup a jeho kvalitu), čas (limitní pro plánování sledu jednotlivých dílčích aktivit) a zdroje (vstupy - materiální/hodnoty, pracovní síla, náklady)
o tyto tři parametry jsou úzce provázány; v momentě, kde dojde ke změně jednoho, má to vliv na zbývající dva
- Rozdíl mezi projektovým managementem a běžným operativním řízením je v tom, že projekt je dočasný a disponuje s přiděleným počtem zdrojů pro realizaci dle potřeb projektu. Projekt končí dosažením cílů. Když je dosaženo cílů v operativním řízení, jsou stanoveny nové cíle a práce pokračuje.

Klíčová slova:

charakteristika projektu

produktové plánování

procesní model

projektová kancelář

logický rámec



Obsah:
  • 1. Základní charakteristika projektu (rozdíly oproti procesu), resp. projektového řízení oproti operativnímu řízení firmy.
    2. Základní principy PRINCE2, resp. 7 procesů, 7 témat, 6 základních projektových proměnných.
    3. Základní/požadované role členů projektového výboru (strategického řízení projektu).
    4. Typický průběh zahájení projektu (tzv. předprojektové fáze), co patří mezi základní produkty/dokumenty tohoto procesu.
    5. Jak prakticky/procesně funguje řízení podle výjimek (viz základní principy PRINCE2).
    6. Základní kroky produktové orientovaného plánování (jako techniky (nejen) PRINCE2).
    7. Výhody a přínosy přípravy Logického rámce (k vizualizaci, argumentaci, komunikaci)
    8. Logický rámec - základní vertikální x horizontální logické vazby (popsat logický průchod tabulkou, resp. když bude doplníme/nastavíme/identifikujeme X, potom odvodíme/nastavíme apod. Y).
    9. Procesní model PRINCE2 - vysvětlit význam a řazení všech základních procesů, jejich vzájemnou vazbu, případně popsat dílčí aktivity, používané dokumenty, resp. rozhodovací/informační vazby mezi 4 úrovněmi řízení (podnikové/programové řízení, strategické řízení projektovým výborem, operativní řízení projektovým manažerem, řízení dodání produktu (např. týmovým manažerem).
    10. Význam/využití Projektové kanceláře v organizaci (PMO Project Management Office).