Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů

«»
Přípona
.docx
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
4,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
11121
Poslední úprava
27.11.2017
Zobrazeno
931 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Cílem této publikace je napomoci čtenáři orientovat se v základních otázkách potřebných pro výkon činnosti v jednotce sboru dobrovolných hasičů. Není klasickou učebnicí, ale slouží především pro výuku a následné opakování látky.

Organizace požární ochrany v České republice
Požární ochranu všeobecně lze rozdělit do dvou, často velmi úzce spojených, oblastí a sice do oblasti represe a do oblasti prevence.

Požární prevence
Tato oblast požární ochrany má za úkol především předcházet vzniku požárů a pomocí různých technických, stavebních a organizačních opatření zajistit minimalizaci vzniklých škod pokud k požáru dojde. Při požáru může docházet ke ztrátám na zdraví a životech lidí a zvířat, škodám na majetku a také k poškození životního prostředí. Při posuzování staveb je také nutno brát zřetel na možnost rychlého a účinného zásahu jednotek požární ochrany.
V České republice je kontrola dodržování zásad požární prevence dána do kompetence Hasičského záchranného sboru, konkrétně jeho části zvané Státní požární dozor, kterému ze zákona o požární ochraně vyplývají mnohé povinnosti a pravomoci na tomto úseku požární ochrany.
Dříve byly nedělitelnou částí oblasti požární prevence také sbory dobrovolných hasičů, které ve svých obcích prováděly preventivní požární kontroly. Tyto kontroly však byly novelou zákona o požární ochraně zrušeny a proto byla činnost sborů dobrovolných hasičů v této oblasti do značné míry omezena. V dnešní době velmi silně nabírá na významu také preventivně výchovná činnost, ať už přímo v oblasti požární ochrany či také ochrany obyvatelstva, která se zaměřuje především na děti a mládež, ale nezapomíná ani na starší občany. Právě tato činnost je vzhledem ke své náplni a obsahu velmi vhodná pro sbory dobrovolných hasičů.

Klíčová slova:

požární ochrana

hasební látky

hoření

nebezpečné látky

technický výcvik

taktické postupy



Obsah:
  • Organizace PO v ČR, Struktura a systém řízení
    Legislativa požární ochrany
    Hoření a rozvoj požáru, třídy požáru
    Hasební látky - teorie hašení, hasiva a principy hašení
    Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
    Taktické postupy zásahu
    Činnost JPO při povodních
    Řády služeb v PO
    Nebezpečné látky
    Technické prostředky
    Technický výcvik - Obecné
    Technický výcvik - Družstvo 1+3
    Technický výcvik - Družstvo 1+5
    Technický výcvik - Pořadový výcvik
    První pomoc
    Přezkoušení