Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Studijní opora pro předmět Biochemie

«»
Přípona
.docx
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
14,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
12283
Poslední úprava
18.06.2018
Zobrazeno
809 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.1 Biochemie
je vědní disciplína na pomezí biologie a chemie. Zabývá se chemickými procesy v živých organismech.
Předmětem studia biochemie je struktura a funkce základních stavebních kamenů živé hmoty jako jsou například cukry, tuky, bílkoviny, nukleové kyseliny a další biomolekuly.

1.1.2 Význam biochemie
Bouřlivý rozvoj biochemie a molekulární biologie má velký význam pro medicínu (klinická biochemie), zemědělství, průmysl, ochranu životního prostředí a další obory lidské činnosti.

1.1.3 Počátky biochemie
a organické chemie spadají do roku 1828, kdy německý chemik Friedrich Wöhler syntetizoval jednoduchou organickou látku (močovinu) z anorganických látek kyanátu draselného a síranu amonného. Tím dokázal, že živá a neživá příroda jsou tvořeny stejnými prvky, a že lze z anorganických látek připravit stejné látky, jaké nacházíme v živé přírodě.
V roce 1833 byl Payenem izolován první enzym amyláza, tj. enzym rozkládající škrob.
Velký rozmach biochemie nastal ve 20. století spolu s rozvojem nových experimentálních technik jako chromatografie, elektroforéza, rentgenová difrakce, NMR spektroskopie, mikroskopie a technik molekulární biologie. V dnešní době tak známe většinu metabolických procesů v živých buňkách, víme jak buňka získává energii, jak komunikuje se svým okolím, z čeho se skládá. Máme představu i o tom, v čem se jednotlivé formy života liší a co mají naopak společného.

Klíčová slova:

biochemie

aminokyseliny

enzymy

lipidy

sacharidy

biogenní prvky



Obsah:
  • 1. Úvod a základní pojmy
    2. Aminokyseliny, peptidy
    3. Enzymy
    4. Vitaminy
    5. Lipidy
    6. Sacharidy
    7. Polysacharidy
    8. Nukleotidy, nukleové kyseliny, genetické informace, biosyntéza bílkovin
    9. Bioenergetika, ATP a další makroergní sloučeniny
    10. Koloběh biogenních prvků