Popis:
		1.1 Biochemie
je vědní disciplína na pomezí biologie a chemie. Zabývá se chemickými procesy v živých organismech. 
Předmětem studia biochemie je struktura a funkce základních stavebních kamenů živé hmoty jako jsou například cukry, tuky, bílkoviny, nukleové kyseliny a další biomolekuly.
 1.1.2 Význam biochemie
Bouřlivý rozvoj biochemie a molekulární biologie má velký význam pro medicínu (klinická biochemie), zemědělství, průmysl, ochranu životního prostředí a další obory lidské činnosti. 
 1.1.3 Počátky biochemie 
a organické chemie spadají do roku 1828, kdy německý chemik Friedrich Wöhler syntetizoval jednoduchou organickou látku (močovinu) z anorganických látek kyanátu draselného a síranu amonného. Tím dokázal, že živá a neživá příroda jsou tvořeny stejnými prvky, a že lze z anorganických látek připravit stejné látky, jaké nacházíme v živé přírodě. 
V roce 1833 byl Payenem izolován první enzym amyláza, tj. enzym rozkládající škrob. 
Velký rozmach biochemie nastal ve 20. století spolu s rozvojem nových experimentálních technik jako chromatografie, elektroforéza, rentgenová difrakce, NMR spektroskopie, mikroskopie a technik molekulární biologie. V dnešní době tak známe většinu metabolických procesů v živých buňkách, víme jak buňka získává energii, jak komunikuje se svým okolím, z čeho se skládá. Máme představu i o tom, v čem se jednotlivé formy života liší a co mají naopak společného. 
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  biochemie
		  		  aminokyseliny
		  		  enzymy
		  		  lipidy
		  		  sacharidy
		  		  biogenní prvky
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1. Úvod a základní pojmy 
 2. Aminokyseliny, peptidy
 3. Enzymy
 4. Vitaminy
 5. Lipidy
 6. Sacharidy
 7. Polysacharidy
 8. Nukleotidy, nukleové kyseliny, genetické informace, biosyntéza bílkovin
 9. Bioenergetika, ATP a další makroergní sloučeniny
 10. Koloběh biogenních prvků