Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Monetární ekonomie

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
6 x
Velikost
34,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
12078
Poslední úprava
14.05.2018
Zobrazeno
1 184 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Bilance centrální banky v tržní ekonomice
- bilanční suma kolem 850 mld. Kč

AKTIVA CENTRÁLNÍ BANKY
- Zlato a další drahé kovy (cihly, slitky, mince)
o Potenciální skryté rezervy = rozdíl mezi tržní cenou a pořizovací cenou zlata
o Většina centrálních bank zlato prodává, Čínská kupuje zlato k diverzifikaci devizových rezerv
o problém je s oceněním ( u nás zachyceno v cenách pořízení): asi 700mil. + skryté výnosy CB; reálně cca 11 mld. Kč
- Úvěry poskytnuté domácím bankovním subjektům
o Bezhotovostní
o dost často 0, banky mají dostatek vlastních rezerv
- Nakoupené cizí cenné papíry
o Emitované jinými subjekty
o Často státní pokladniční poukázky k obchodování, jsou limity dané rozpočtovými pravidly
o Pouze prvotřídní cenné papíry
o pohledávky vůči domácím bankám
o Spíše dluhové cenné papíry, krátkodobý charakter
- Úvěry poskytnuté státu - 0 řadu let
- Úvěry poskytnuté zahraničním subjektům (bezhotovostní)
o Jiné centrální banky
- Devizové rezervy (včetně pohledávek vůči MMF)
o 92% na aktivech ČNB (předešlá aktiva tvoří 3%)
o Atypické bilance
o Zahraniční měny + zahraniční cenné papíry
o Často cenné papíry federální vlády USA
- Ostatní aktiva

Klíčová slova:

centrální banka

měnová politika

regulace

monetární ekonomie

vývojové trendy



Obsah:
  • 1. Rozeberte jednotlivé položky bilance centrální banky v tržní ekonomice a jejich vzájemné vazby. Definujte měnovou bázi a rozeberte faktory ovlivňující její velikost. Uveďte a vysvětlete vývojové trendy v bilanci České národní banky.
    2. Odvoďte depozitní multiplikátor a různé varianty peněžního multiplikátoru. Uveďte faktory ovlivňující jejich výši. Diskutujte příčiny nestability peněžních multiplikátorů.
    3. Proveďte klasifikaci nástrojů měnové politiky centrální banky v tržní ekonomice a diskutujte možnosti jejich využití při regulaci měnové báze, krátkodobé úrokové míry a měnového kursu. Pojednejte o argumentech pro a proti využívání povinných minimálních rezerv.
    4. Popište a srovnejte základní transmisní mechanismy měnové politiky. Pojednejte o úloze měnových veličin a úrokové míry v hospodářské politice v pojetí monetaristů, keynesovců a postkeynesovců. Zaměřte se na otázky účinnosti měnové politiky (vč. problému endogenity a exogenity peněz).
    5. Rozeberte teoretické a modelové základy „cílování inflace“. Vymezte základní funkční vztahy ve strukturálním modelu cílování inflace a diskutujte možné způsoby stanovení cílované hodnoty.
    6. Vymezte pojem poptávky po penězích a faktory ovlivňující její výši. Jaký je váš názor na stabilitu parametrů v modelech poptávky po penězích. Rozeberte názory různých teoretických směrů ohledně vlivu úrokové míry.
    7. Charakterizujte základní pojmy související s problematikou inflace. Srovnejte keynesovské a monetaristické pojetí inflace. Rozeberte poptávkové a nabídkové inflační impulsy. Pojednejte o vzájemných vazbách mezi nezaměstnaností, hospodářským růstem a inflací. Uveďte dopady inflace na ekonomické subjekty.
    8. Diskutujte argumenty ve prospěch existence a proti existenci systému regulace a dohledu bank. Charakterizujte podmínky pro získání bankovní licence a pojednejte o míře regulace bank. Uveďte a zhodnoťte modely institucionálního uspořádání a základní způsoby dohledu bank.
    9. Uveďte a blíže charakterizujte ukazatele kapitálové přiměřenosti bank. Rozeberte možnosti zvyšování kapitálové přiměřenosti. Pojednejte o likviditě, devizové pozici a úvěrové angažovanosti bank
    10. Charakterizujte Evropský systém centrálních bank a Evropskou centrální banku. Popište měnovou politiku v Evropské měnové unii. Jaké hlavní problémy jsou spojeny s měnovou politikou a regulací a dohledem bank v Evropské měnové unii?
    11. Pojednejte o problematice měnové integrace České republiky do Evropské měnové unie z pohledu nominálního (cenového) a reálného konvergenčního procesu. Rozeberte výnosy a náklady zapojení do EMU. Diskutujte problematiku asymetrických šoků.
    12. Porovnejte analytický význam jednotlivých sald platební bilance a vymezte jejich vztah k zahraniční zadluženosti země. Jaká je vazba těchto sald na vnější a vnitřní rovnováhu ekonomiky? Které položky v platební bilanci ČR jsou dlouhodobě deficitní?
    13. Porovnejte výhody a nevýhody základních forem pevných a pohyblivých měnových kurzů. Zamyslete se nad účinností devizových intervencí. Jaký kurzový systém považujete za vhodný pro ČR?
    14. Pojednejte o významu teorie parity kupní síle při fundamentální analýze pohybu měnového kurzu. Pojednejte o metodách měření reálného měnového kurzu. Analyzujte vývoj reálného měnového kurzu české koruny po roce 1993.
    15. Pojednejte o významu kryté a nekryté úrokové parity z pohledu fundamentální analýzy pohybu měnového kurzu. Jaký může mít dopad na spotový a forwardový kurz změna repo sazby ČNB?
    16. Srovnejte makroekonomické efekty depreciace měnového kurzu v malé (otevřené) a ve velké (uzavřené) ekonomice. Zaměřte se zejména na otázky cenové stability, ekonomického růstu, rovnováhy platební bilance a redistribuce důchodu a bohatství.
    17. Diskutujte možnosti obnovení rovnováhy běžného účtu v systému pevného měnového kurzu? Jaké jsou náklady vyrovnání? Jaký význam má parametr mezního sklonu k importu? Jakou jeho hodnotu odhadujete v případě ČR?
    18. Pojednejte o roli měnového kurzu při obnovování rovnováhy běžného účtu. Jaký význam mají poptávkové elasticity v zahraničním obchodě? Jaké jsou náklady odstranění deficitu běžného účtu prostřednictvím depreciace?
    19. Pojednejte o příčinách měnových krizí. Jaké jsou možnosti předpovídání měnových krizí? Jaký je podle vás „ideální“ model chování centrální banky v případě hrozby měnové krize?
    20. Pojednejte o využití forwardového kurzu při prognózování vývoje budoucích spotových kurzů. Jaké jsou předpoklady „dokonalé“ prognózy? Jakou roli hraje tzv. riziková prémie? Jak tuto rizikovou prémii odhadnout?