Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Mechanika kontinua

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
22,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
12577
Poslední úprava
27.08.2018
Zobrazeno
539 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ručně psané, vypracované otázky z okruhu Mechanika kontinua. Podokruhy - Statika, Kinematika, Dynamika, Pružnost a pevnost I a II, Hydro a Termodynamika. Čitelnost je možné posoudit z náhledů projektu.

Klíčová slova:

mechanika kontinua

statika

kinematika

dynamika

pružnost a pevnost

hydrodynamika

termodynamika



Obsah:
  • Statika
    1. Metoda uvolňování.
    2. Rovnováha a nahrazení obecné prostorové soustavy sil.
    3. Pasivní odpory.

    Kinematika
    4. Druhy a charakteristiky pohybů.
    5. Vektorová metoda řešení kinematiky mechanismů.
    6. Popis pohybu pomocí transformačních matic.

    Dynamika
    7. Sestavení pohybových rovnic Newton-Eulerovými rovnicemi.
    8. Sestavení pohybových rovnic Lagrangeovými rovnicemi.
    9. Kmitání soustav s 1 stupněm volnosti.

    Pružnost a pevnost I a II
    10. Tah a tlak: Sestavení a řešení diferenciálních rovnic rovnováhy elementu při namáhání tahem a jejich řešení a porovnání pracnosti, výhod a nevýhod ve srovnání s metodou řezu.
    11. Ohyb: Závislosti mezi T, M, q vyjádřené diferenciálními rovnicemi a porovnání pracnosti, výhod a nevýhod ve srovnání s metodou řezu. Metoda řešení diferenciální rovnice, okrajové podmínky. Rozdělení napětí v průřezu.
    12. Nosníky - deformace: Diferenciální rovnice průhybové čáry. Spojitost mezi průhybem a jeho derivacemi s T, M. Existence a výhody jiných metod řešení průhybu.
    13. Krut: Namáhání při zatížení krutem kruhových a mezikruhových profilů. Aplikace na pružině těsně vinuté, s malým úhlem stoupání a velkým poměrem D/d.
    14. Metody a cíle dimenzování strojních součástí. Stanovení výpočtového modelu při základních způsobech namáhání. Deformační energie při základních způsobech namáhání a její význam a užití.
    15. Staticky neurčité úlohy: Příčina a způsob stanovení stupně statické neurčitosti, metody řešení (vč. užití deformační energie), postup při dimenzování.

    Hydro a termodynamika
    16. Hydrostatika (Archimedův zákon, Pascalův zákon, Eulerova rovnice hydrostatiky, síla na dno a na rovinnou a zakřivenou stěnu, relativní rovnováha).
    17. Základní rovnice mechaniky tekutin (rovnice kontinuity, rovnice pohybová - rovnice Bernoulliho, věta o změně hybnosti a její aplikace).
    18. Proudění nestlačitelné tekutiny potrubím (místní a třecí ztráty, určení ztrátových součinitelů).
    19. Základní zákony termodynamiky (1. a 2. tvar 1. věty termodynamické, 2. věta termodynamická, stavová rovnice ideálního plynu).
    20. Stavové změny a jejich řešení (vratné stavové změny ideálního plynu, řešení stavových změn vodní páry v p-v, h-s, T-s diagramech, nevratné stavové změny - nevratná adiabatická komprese a expanze, škrcení).
    21. Termodynamika tepelných strojů a motorů (Carnotův oběh a jeho účinnost, kompresor, pístové, spalovací motory, spalovací turbína, parní turbína, chladící oběh plynový a parní).