Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Části a mechanismy strojů

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
1 x
Velikost
36,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
12576
Poslední úprava
27.08.2018
Zobrazeno
1 080 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ručně psané, vypracované otázky z okruhu Aplikovaná matematika. Čitelnost je možné posoudit z náhledů projektu.

Klíčová slova:

mechanismus

spojovací šrouby

silové spoje

tvarové spoje

mechanické převody

řetězové převody



Obsah:
  • 1. Mechanismus se závitovou dvojicí, pohybový šroub - kinematické, silové a energetické poměry, návrh a kontrola šroubu, materiály, geometrie závitů, tolerování, výroba. Zobrazení a kótování závitů, konstrukční řešení uložení matice a šroubu.
    2. Spojovací šrouby - geometrie, zobrazení dle norem, tolerování závitů, materiály, výroba, silové poměry při utahování a povolování, moment na klíči, návrh šroubu, statická kontrola, přídavný ohyb šroubu.
    3. Dynamicky namáhané předepjaté šrouby - diagram předepjatého spoje s vnější silou pulsující, míjivou a souměrně střídavou, dimenzování při cyklickém namáhání. Materiály a konstrukční úpravy šroubů ke zvýšení únosnosti.
    4. Silové spoje náboje a hřídele - princip přenosu silových účinků nalisovaného a svěrného spoje, návrh a kontrola součástí. Toleranční pole náboje a hřídele. Zobrazení konstrukčních řešení.
    5. Tvarové spoje náboje a hřídele - kolíky, čepy, pera, drážkování - zobrazení, návrh a kontrola, tvary, tolerování, další konstrukční řešení.
    6. Svarové spoje pomocí tupých svarů - druhy svarů, pevnostní kontrola staticky namáhaných svarů, technologie výroby. Označování svarů v technické dokumentaci.
    7. Svarové spoje pomocí koutových svarů - pevnostní kontrola staticky namáhaných svarů, technologie výroby. Označování svarů v technické dokumentaci.
    8. Mechanické převody - rozdělení, kinematika, silové výpočty, převodové poměry, účinnosti.
    9. Převody s klínovými řemeny - návrh, kontrola namáhání řemene, silový rozbor v klínové drážce, provozní předpětí. Zobrazení a kótování řemenic, ukládání řemenic na hřídele.
    10. Řetězové převody - konstrukce součástí, návrh a kontrola namáhání řetězu, silový rozbor, nerovnoměrnost chodu, provozní podmínky. Zobrazení a kótování řetězových kol a řetězů na výkresech.
    11. Ozubené převody - teorie evolventního ozubení, základní zákon ozubení, výroba ozubení, normalizovaný výrobní hřeben. Zobrazování a kótování ozubených kol.
    12. Geometrie ozubených kol s přímými zuby, podřezávání zubu, korekce proti podřezání, korigování ozubených kol.
    13. Silové a kinematické poměry u ozubených kol s přímými zuby, základy pevnostního výpočtu, materiály ozubení a jejich zpracovávání.
    14. Geometrie,silové poměry ozubených kol se zuby šikmými, zatížení hřídelí, reakce v podporách hřídelí.
    15. Ozubené převody kuželové, šroubové a šnekové. Geometrie kol a šneku, materiály, silové poměry. Zobrazení kol, šneků a uložení v převodové skříni.
    16. Osy a hřídele. Konstrukce, materiály, výroba, používané normalizované prvky (zápichy, středicí důlky, návrh, deformační a pevnostní kontroly statické a dynamické, tolerování tvaru a polohy. Zobrazení a kótování na výkresech.
    17. Kluzná ložiska. Základy tribologie, mazání a maziva, konstrukce, materiály, tolerování, výpočty únosnosti. Zobrazení ložisek na výkresech, ukládání hřídelí s kluznými ložisky.
    18. Valivá ložiska. Normalizace, přehled a rozdělení, únosnost a životnost, zobrazení ložisek, ukládání hřídelí s valivými ložisky.
    19. Hřídelové spojky. Přehled a rozdělení, použití spojek, dimenzování a konstrukční výpočty, konstrukce, materiály, výroba. Zobrazení čepových spojek, spojek s pružnými elementy, zubových spojek. Zobrazování a pozicování sestav.
    20. Klikové mechanismy. Konstrukce součástí klikových mechanismů, kinematika a dynamika, zatížení vnějšími, vnitřními a setrvačnými silami. Zobrazení ojnic a pístů.