Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky - okruh Finanční řízení podniku

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
2 x
Velikost
3,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
12085
Poslední úprava
22.05.2018
Zobrazeno
936 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Investice, investiční rozhodování a cíle podnikání
Pojem investice z MAE a MIE hlediska
- Investice se ve svém nejširším pojetí v ekonomické teorii charakterizují jako ekonomická činnost, při níž se subjekt (stát, podnik, jednotlivec) vzdává své současné spotřeby s cílem zvýšení produkce statků v budoucnosti → obětování dnešní hodnoty za účelem získání budoucí (nejisté) hodnoty → tvoří přechod mezi přítomností a budoucností
- Odložená spotřeba = úspory z HDP - nespotřebovaná část HDP, která má podobu investičních statků, patří sem úspory domácnosti (nespotřeb. důchody), tak firem (odpisy, nerozděl. zisk)

Klíčová slova:

makroekonomie

riziko

investiční projekty

citlivosti projektů

externí zdroje

věcná hodnota

oceňování nemovitostí



Obsah:
  • 1. Pojetí investic z makroekonomického a mikroekonomického hlediska. Vliv úrokové míry a daně ze zisku na podnikové investice. Specifika investičního rozhodování a dlouhodobého financování.
    2. Kapitálové plánování, jeho etapy a cíle. Investiční strategie, její typy. Různé strategie dlouhodobého financování.
    3. Investiční projekty, jejich různé typy. Místo finančních kriterií v předinvestiční přípravě.
    4. Rozpočty staveb v projektové dokumentaci. Zadávání řízení a její formy. Fakturace a placení investičních prací.
    5. Peněžní toky z projektu jejich pojetí a principy jejich predikce. Pojetí očekávaných peněžních příjmů a kapitálových výdajů v projektu.
    6. Základní přístupy k hodnocení efektivnosti investičních projektů. Nákladová kriteria hodnocení projektů,jejich formy a omezení.
    7. Čistá současná hodnota, vnitřní výnosové procento a jejich různé modifikace. Problémy spojené s jejich aplikací v praxi.
    8. Požadovaná výnosnost projektu, daně a inflace jako faktory ovlivňující hodnocení investičních projektů.
    9. Riziko v investičním rozhodování, jeho druhy a ochrana proti riziku. Vztah rizika a požadované výnosnosti projektu.
    10. Různé přístupy ke kvantifikaci rizika v oblasti investic a k promítání rizika do propočtu efektivnosti investic.
    11. Analýza citlivosti projektů, simulační analýza a technika rozhodovacích stromů při hodnocení investičních projektů. Reálné opce.
    12. Finanční investice podniku. Diverzifikace investic a riziko portfolia investic. Koeficient β a jeho využití ve finančním rozhodování podniku.
    13. Kolektivní investování, jeho úloha a formy. Hodnocení výkonnosti fondů. Ochrana investorů.
    14. Celková charakteristika zdrojů financování podnikových investic. Tendence v jejich vývoji.
    15. Varianty externích zdrojů financování podnikových investic prostřednictvím emisí a obligací, jejich výhody a nevýhody. Státní finanční podpora podnikových investic.
    16. Rizikový kapitál, jeho charakteristika a základní typy. Projektové financování. Financování projektů v rámci veřejno-soukromého partnerství.
    17. Náklady kapitálu, jejich kvantifikace a směry využití. Optimální kapitálová struktura a různé přístupy k jejímu vymezení. Indiferentní kapitálová struktura.
    18. Interní zdroje financování podnikových investic. Faktory ovlivňující celkovou výši odpisů a nerozděleného zisku.
    19. Financování investic prostřednictvím leasingu. Leasingová cena a leasingové splátky. Výhody a nevýhody leasingového financování. Rozhodování mezi leasingem a úvěrem.
    20. Financování podnikového výzkumu a vývoje. Státní podpora podnikového výzkumu.
    21. Katastr nemovitostí - definice, předmět evidence, zásady fungování, způsoby zápisu a informace, které obsahuje výpis z katastru nemovitostí resp. katastrální mapa
    22. Oceňování pozemků - definice pozemku a parcely, hlavní vlastnosti pozemků, které mají vliv na jejich hodnotu, metody oceňování (stavebních) pozemků
    23. Věcná hodnota - nákladové metody oceňování staveb, technická a ekonomická životnost stavby, vlastnosti administrativních budov a výrobních a skladových hal, které mají vliv na jejich hodnotu
    24. Výnosová hodnota - výnosové metody oceňování staveb resp. nemovitostí jako celku (popis, shodné a odlišné vlastnosti), role míry kapitalizace, zbytkové životnosti a hodnoty pozemku ve výnosové hodnotě
    25. Oceňování nemovitostí jako zástavy - zástavní právo k nemovitosti jako zajišťovací instrument, požadavky kladené na zástavní nemovitosti, definice hodnot nemovitosti, využití informací o hodnotě nemovitosti při aktivních a pasivních obchodech banky