Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Podniková ekonomika v definicích a příkladech

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
1 x
Velikost
0,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
10433
Poslední úprava
12.06.2017
Zobrazeno
988 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Podniková ekonomika v definicích a příkladech je publikace, která je určena pro praktické procvičení teoretické problematiky vyučované v předmětech Nauka o podniku a Ekonomika podniku A. Publikace využijí studenti bakalářského stupně ve všech oborech a formách studia na Obchodně podnikatelské fakultě. Studijní text doplňuje a rozšiřuje některé problémové oblasti, umožňuje podrobněji a intenzivněji si procvičit témata, jako jsou zásobovací, výrobní, prodejní činnosti, výnosy, náklady, výsledek hospodaření. Součástí textu jsou typové příklady testů s řešením a kvizy, jež dovolí ověřit si úroveň teoretických znalostí získaných studiem předmětné literatury.

Klíčová slova:

podnikatelské činnosti

výstavba podniku

výrobní kapacita

ubytovací kapacita

bod zvratu

kalkulace

financování podniku



Obsah:
  • 1 Zahájení podnikatelské činnosti -7-
    1.1 Výdaje při založení firmy -8-
    2 Majetková a kapitálová struktura podniku -18-
    2.1 Stručná charakteristika rozvahy (bilance) -18-
    2.1.1 Změny v rozvahových účtech -19-
    2.2 Stručná charakteristika výkazu zisku a ztrát (výsledovky) -21-
    2.2.1 Výkaz cash flow -22-
    2.3 Optimalizace kapitálové struktury -25-
    2.3.1 Vlastní a cizí kapitál -25-
    2.3.2 Optimální poměr mezi vlastním a cizím kapitálem -27-
    2.3.3 Ekonomická přidaná hodnota (eva) a výsledek hospodaření -29-
    3 Organizační výstavba podniku -34-
    3.1 Organizování a organizační struktura -34-
    4 Zásobovací činnost -40-
    4.1 Pojmy, druhy, definice -40-
    4.1.1 Klasifikace zásob -40-
    4.1.2 Metody výpočtu pojistné zásoby -44-
    4.2 Řízení zásob -46-
    4.2.1 Metody plánování a řízení zásob -46-
    4.2.2 Optimalizace zásob -47-
    4.2.3 Určení velikosti zásoby -50-
    4.2.4 Stanovení velikosti nákupu -50-
    5 Výrobní kapacita -57-
    5.1 Struktura časového fondu -58-
    5.2 Výpočet výrobní kapacity -58-
    6 Ubytovací kapacita a zásobování v hotelnictví -65-
    6.1 Ubytovací kapacita a její využití -65-
    6.1.1 Plánovaný počet přenocování -66-
    6.1.2 Využití kapacity -67-
    6.2 Stravovací kapacita a její využití -68-
    6.3 Příklady na zásoby v hotelnictví -70-
    7 Náklady a výnosy -73-
    7.1 Význam nákladů -73-
    7.2 Klasifikace nákladů -73-
    7.3 Stanovení nákladová funkce -77-
    7.3.1 Metody užívané ke stanovení nákladové funkce -79-
    7.4 Výnosy -82-
    7.4.1 Vztah mezi výnosy a náklady, hospodářský výsledek -83-
    8 Analýza bodu zvratu -88-
    8.1 Analýza bodu zvratu v homogenní výrobě -88-
    8.2 Bod zvratu v heterogenní výrobě -92-
    9 Kalkulace -97-
    9.1 Kalkulační metody -97-
    9.1.1 Prostá kalkulace dělením -98-
    9.1.2 Kalkulace přirážková -99-
    9.2 Princip kalkulací s poměrovými čísly -108-
    9.3 Kalkulace neúplných nákladů -116-
    10 Financování podniku -120-
    10.1 Působení základních faktorů ve finančním řízení -120-
    10.1.1 Působení faktoru času -121-
    10.2 Financování oběžného majetku -123-
    10.2.1 Stanovení výše oběžného majetku -124-
    10.3 Finanční analýza -126-
    10.3.1 Zdroje informací pro finanční analýzu -126-
    10.3.2 Základní poměrové ukazatele finanční analýzy -127-
    11 Řídící činnosti -137-
    11.1 Vrozené a získané kvality manažera -137-
    11.2 Řídící činnosti -138-
    11.2.1 Plánování -138-
    11.2.2 Tvorba plánu -139-
    11.3 Organizování -140-
    11.3.1 Organizační struktura -141-
    11.4 Operativní řízení -141-
    11.5 Kontrola -142-
    11.5.1 Podstata a klasifikace kontroly -142-
    11.5.2 Fáze kontrolního procesu -142-
    12 Příklady na opakování -144-