Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Słowiński Park Narodowy - referát z exkurze

«»
Přípona
.doc
Typ
referát
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10381
Poslední úprava
29.05.2017
Zobrazeno
842 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Základní informace o parku

Słowiński Park Narodowy se nachází v centrální části polského pobřeží v správním celku Pomořské vojvodství.

Sloviňský národní park patří mezi nejstarší na celém území Polska, byl založen v roce 1967 na základě rozhodnutí polské Rady Ministrů z roku 1966. Pokud jste alespoň někdy o tomto národním parku zaslechli, pak to jistě bylo v souvislosti s místní krajinou, zejména pak s typickými pohyblivými dunami.

Asi před šesti tisíci lety se na místě parku rozkládal záliv Baltského moře na březích morén - zbytcích po skandinávském ledovci, který se zcela rozpustil před 10 000 lety. V důsledku vlnobití Baltského moře a proudícími mořskými proudy přinášeného písku vznikla tenká písečné zátoka poloostrova oddělená od moře. Postupně se tak zvětšoval poloostrov oddělující zátoku od moře. Dnes je 35 km dlouhý a 1-15 km široký. Mělká jezera v důsledku nepřetržité dodávky vody a organické hmoty z řek byla sladkovodná, plná živin a postupně je začala porůstat vegetace. Proces usazování písku u moře, i když v mnohem menším měřítku, stále ještě probíhá. Vyhodí na plážový písek. Staví velké pohyblivé duny. Duny zasypaly některé osady - Słowińców (odtud pochází název parku) stejně jako Boleniec nebo Rabka.

Během druhé světové války pak na těchto dunách trénovali němečtí vojáci boj v poušti, aby se tak lépe připravili na boje v Africe.Po obsazení Francie se generál Rommel ( pouštní liška) stal v lednu 1941 generálporučíkem a v únoru byl pověřen velením Sperrverband Afrika, a později Deutsches Afrika Korps (DAK), zprvu podřízeného italským silám v Severní Africe. Jeho úkolem bylo zastavit ústup italských jednotek a držet se aktivní defenzívní taktiky. Právě pod tímto generálem bojovali i naši vojáci a spolu s německými se na tento boj připravovali právě na dunách tohoto parku.

Klíčová slova:

příroda

fauna

flora

Słowiński Park Narodowy

místa v parku

lázeňství



Obsah:
  • Základní informace o parku
    Příroda
    Fauna
    Flora
    Zajímavá místa v parku
    Zdroj