| Chemie potravin a chemické laboratorní metody - obecné kapitoly
 
																
																Studijní materiál60 s. / 3. roč. / pdf
																1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIEOdměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního stanovení látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací látky tak dlouho, až děj, který je postatou stanovení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď:a) subjektivně:• vizuálně (autoindikace u manganometrie)• vizuálně pomocí indikátorů (v převážné větši... |  | 1,6 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace
 
																
																Prezentace97 s. / 1. roč. / pdf
																BílkovinyV organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.• Biochemické disciplínySpolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů• Voda• Oxid uhličitý• Anorganické sloučeniny dusíkuŽivočichové - příjem potravou.Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - ... |  | 12,6 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Praktická cvičení z Chemie potravin
 
																
																Studijní materiál167 s. / 3. roč. / pdf
																1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘINezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoř... |  | 2,3 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Chemie potravin - praktická cvičení
 
																
																Studijní materiál167 s. / 3. roč. / pdf
																1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘINezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoř... |  | 2,7 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Kontaminanty v potravinách
 
																
																Přednášky46 s. / 1. roč. / zip
																Kontaminanty• z chemizace zemědělství• pesticidy• jiné látky působící na rostliny a živočichy• z potravinářské výroby• výluky z obalů• výluhy z výrobního zařízení• zbytky sanitačních prostředků• z jiných zdrojů• radioaktivní kontaminace• náhodné znečištění z přírody a průmysluKontaminantyKritéria pro posuzování cizorodých látek z hygienicko-toxikologického hlediska:• akutní toxicita - LD50• subakutní toxicita - biologický účinek, pathologické změny• chronická toxicita - kumulativní vlastnosti• k... |  | 6,7 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Potravinářské aditivní látky
 
																
																Přednášky44 s. / 1. roč. / pdf
																Aditivní látky• prodlužující skladovatelnost (údržnost) • konzervační prostředky (antimikrobní látky)• upravující aroma a chuť • vonné a chuťové (aromatické) látky • náhradní sladidla • acidulanty a regulátory kyselosti • látky hořké a povzbuzující • intenzifikátory aroma• látky upravující barvu • barviva • bělidla• látky upravující texturu • zahušťovadla a želírující prostředky • emulgátory• látky zvyšující biologickou hodnotu (výživové faktory, biologické doplňky) • vitaminy • minerální látky ... |  | 4,1 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny
 
																
																Přednášky64 s. / 1. roč. / pdf
																Tuky a jiné lipidy, mastné kyselinyPoznámka:V technologické a potravinářské praxi se názvu lipidy nepoužívá.Rozeznávají se jen tuky, oleje, mastné kyseliny, vosky a lecitin, neboť jen ty mají průmyslový význam.Tuky a jiné lipidy, mastné kyselinyObsáhlá skupina přirozených látek produkovaných rostlinnými a živočišnými organizmy.Hlavním kritériem zařazení sloučenin do lipidů bývá jejich hydrofobnost a nikoli jejich chemické vlastnosti.Převážně neutrální charakter, většinou nerozpustné ve vodě, sna... |  | 6,3 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Přirozené antinutriční a toxické látky
 
																
																Přednášky36 s. / 1. roč. / pdf
																Přírodní antinutriční a toxické látky• Antinutriční látky - interference (živiny),• Toxické látky - jedy (toxika),- přírodní toxické látky - toxiny,- produkty anthropogenní činnosti - xenobiotika.Toxické účinky těchto látek mohou být akutní nebo chronickéV potravinách rostlinného a živočišného původu se mohou vyskytovat přirozené toxické látky rozmanitých typů, které mají různý účinek.Některé patří k prudkým jedům, koncentrace zpravidla není příliš vysoká a tak nevyvolávají příznaky otravy. |  | 2,4 | 1x |  | 
            
                                
                    
                        | Významná přirozená barviva
 
																
																Přednášky30 s. / 1. roč. / pdf
																Přirozená barvivaVýznamné skupiny barviv:• Karotenoidní barviva - rostlinná, živočišná- Karoteny- Xanthofyly• Flavonoidní barviva - rostlinná- Anthokyany- Anthoxanthiny• Fenolová a chinoidní barviva - rostlinná, živočišná- Fenoly- Chinony• Tetrapyrrolová barviva - rostlinná, živočišná- Hemová barviva,- Chlorofylová barviva• Betalainová barviva - rostlinná- Betakyany- Betaxanthiny |  | 5,8 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Vitaminy - prezentace
 
																
																Přednášky31 s. / 1. roč. / zip
																Vitaminy1897 holandský lékař Eijkman - vyvolal uměle u kuřat nemoc beri-beri1914 polský chemik Funk izoloval látku z rýžových otrub, zjistil, že obsahuje dusík, chová se jako amin - vitamin (latinsky vita = život)Vitaminy jsou esenciální složkou potravy - organické exogenní esenciální biokatalyzátory heterotrofních organizmů.Látky, které si neumí organizmus sám syntetizovat z jednoduchých sloučenin a musí je přijímat potravou.Několik funkcí:• katalytický účinek při řadě reakcí látkové přeměny• t... |  | 6,3 | 0x |  |