Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace

«»
Přípona
.pdf
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
12,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
5457
Poslední úprava
30.03.2015
Zobrazeno
1 816 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Bílkoviny

V organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.
Biochemické disciplíny
Spolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.

Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů
• Voda
• Oxid uhličitý
• Anorganické sloučeniny dusíku
Živočichové - příjem potravou.
Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - patřík hlavním živinám.
• Ve výživě jsou nezastupitelné.
• Interakce a reakce bílkovin zásadně ovlivňují organoleptické vlastnosti potravin, vůni, chuť, barvu a texturu.

Klíčová slova:

aminokyseliny

bílkoviny

peptidy

proteiny

struktura

reakce



Obsah:
  • Bílkoviny
    Aminokyseliny
    Struktura aminokyselin
    Základní aminokyseliny
    Aminokyseliny bílkovin- základní aminokyseliny
    Klasifikace základních aminokyselin
    Modifikované základní aminokyseliny - deriváty proteinogenních aminokyselin
    Nekódované (nebílkovinné) aminokyseliny
    Esenciální aminokyseliny pro člověka
    Neesenciální aminokyseliny
    Optické vlastnosti aminokyselin
    Aminokyseliny-acidobazické vlastnosti
    Struktura a vlastnosti nejvýznamnějších aminokyselin
    Titrační křivky kyseliny glutamové a histidinu
    Organoleptické vlastnosti AMK
    Peptidy
    Významné peptidy živočišných a rostlinných tkání
    Peptidy živočišných a rostlinných tkání
    Další významné peptidy
    Proteiny-bílkoviny
    Proteiny-bílkoviny-klasifikace a názvosloví
    Intramolekulární a intermolekulární reakce
    Reakce se složkami potravin
    Další reakce
    Proteiny - výživa
    Výskyt a složení proteinů v potravinách