Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Bílkoviny
V organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.
• Biochemické disciplíny
Spolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.
Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů
• Voda
• Oxid uhličitý
• Anorganické sloučeniny dusíku
Živočichové - příjem potravou.
Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - patřík hlavním živinám.
• Ve výživě jsou nezastupitelné.
• Interakce a reakce bílkovin zásadně ovlivňují organoleptické vlastnosti potravin, vůni, chuť, barvu a texturu.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  aminokyseliny
		  		  bílkoviny
		  		  peptidy
		  		  proteiny
		  		  struktura
		  		  reakce
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Bílkoviny
 Aminokyseliny
 Struktura aminokyselin
 Základní aminokyseliny
 Aminokyseliny bílkovin- základní aminokyseliny
 Klasifikace základních aminokyselin
 Modifikované základní aminokyseliny - deriváty proteinogenních aminokyselin
 Nekódované (nebílkovinné) aminokyseliny
 Esenciální aminokyseliny pro člověka
 Neesenciální aminokyseliny
 Optické vlastnosti aminokyselin
 Aminokyseliny-acidobazické vlastnosti
 Struktura a vlastnosti nejvýznamnějších aminokyselin
 Titrační křivky kyseliny glutamové a histidinu
 Organoleptické vlastnosti AMK
 Peptidy
 Významné peptidy živočišných a rostlinných tkání
 Peptidy živočišných a rostlinných tkání
 Další významné peptidy
 Proteiny-bílkoviny
 Proteiny-bílkoviny-klasifikace a názvosloví
 Intramolekulární a intermolekulární reakce
 Reakce se složkami potravin
 Další reakce
 Proteiny - výživa
 Výskyt a složení proteinů v potravinách
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.