Popis:
		Živnostenský zákon č.455/1991 Sb. Vymezuje hostinskou činnost jako ohlašovací živnost, která spočívá v přípravě a prodeji pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány. 
V omezeném rozsahu, tak aby byla zachována povaha živnosti, je oprávněn podnikatel provádět tzv. doplňkový prodej. Týká se nápojů přes ulici, tabákových výrobků, provozování her, půjčování časopisů, prodeje hygienických potřeb atd. Živnostenské oprávnění se nevztahuje například na prodej nápojů pomocí automatů.
Živnostenský zákon stanoví práva a povinnosti podnikatelského subjektu. Podnikatel musí být držitelem živnostenského listu na hostinskou činnost, živnost ohlašovací - řemeslná. 
Kritéria pro získání ŽL 
a) odborná způsobilost - vzdělání
b) praxe, délka se odvíjí od úrovně vzdělání 
c) zdravotní způsobilost - platný zdravotní průkaz
Zřízení provozovny 
V případě zřízení provozovny je nutno prokázat na Živnostenském úřadě smluvní zajištění této provozovny a musí zajistit, aby provozovna byla způsobilá danému provozu.
Kolaudace provozovny musí proběhnout ve smyslu
a) Stavebního zákona č. 50 / 1976 Sb.
b) Vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb.
c) Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ES 852
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  pohostinství
		  		  provozovny
		  		  způsobilost
		  		  kouření
		  		  alkohol
		  		  sankce
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Podnikání v pohostinství 
 Živnostenský zákon č.455/1991 Sb.
 Zřízení provozovny
 Požadavky dle Živnostenského zákona
 Předmět živnosti
 Odborná způsobilost
 Zákon o ochraně veřejného zdraví
 Bezpečnostní předpisy
 Zákon na ochranu spotřebitele
 Zákon o kouření
 Alkohol není povoleno prodávat
 Alkohol je zakázáno prodat
 Kontrolu dodržování povinností stanovených zákonem č. 379/ 2005
 Sankce za porušení zákona