Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Princip reciprocity a kompenzace

«»
Přípona
.doc
Typ
měření
Stažené
0 x
Velikost
0,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
11265
Poslední úprava
18.12.2017
Zobrazeno
1 107 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Cíl:
Experimentální ověření principu reciprocity a kompenzace.
Teoretický rozbor:
Princip reciprocity (věta o vzájemnosti) - platí pro pasivní lineární obvody. Proud v libovolné (k-té) větvi pasivního lineárního obvodu vyvolaný zdrojem umístěným v jiné (x-té) větvi téhož obvodu, je roven proudu v x-té větvi při přemístění zdroje do k-té větve. Pro smyčky je princip reciprocity formulován ve tvaru: Proud v k-té smyčce lineárního pasivního obvodu, vyvolaný zdrojem v x-té smyčce, se rovná proudu v x-té smyčce při přemístění tohoto zdroje do k-té smyčky. Obvody pro které platí princip reciprocity, se nazývají reciprocitní. Lineární pasivní obvody jsou vždy reciprocitní. Reciprocitní prvky jsou takové, které mají v obou směrech polarity stejné vlastnosti.
Princip kompenzace:
Napěťová kompenzace - napěťové ani proudové poměry v obvodu se nezmění, jestliže je z el. obvodu vyňat kterýkoliv pasivní dvojpól s odporem R, kterým protéká proud I a vytváří na něm napětí U = R I, a je nahrazen ideálním zdrojem napětí s vnitřním napětím U0 = U .
Proudová kompenzace - napěťové ani proudové poměry v obvodu se nezmění, jestliže je z el. obvodu vyňat kterýkoliv pasivní dvojpól s odporem R, kterým protéká proud I, a je nahrazen ideálním zdrojem proudu s vnitřním proudem I0 = I .

Klíčová slova:

kompenzace

reciprocita

zapojení

vzájemnost

obvody



Obsah:
  • Cíl:
    Teoretický rozbor:
    Zadání:
    Schéma zapojení:
    Použité přístroje:
    Naměřené a vypočtené hodnoty:
    Příklad výpočtu pro princip kompenzace:
    Závěr: