Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Počítače pro měření v laboratoři E329 - Návod k použití

«»
Přípona
.pdf
Typ
manuál
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
10848
Poslední úprava
25.09.2017
Zobrazeno
900 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.1. Teoreticky úvod

Počítače mohou sloužit nejen k psaní textů, procházení internetu. či hraní hei\ ale také například k měření elektrických, případně i neelektrických veličin. Aby mohl počítač měřit, musí být vybaven hardwarem, který umožní převod elektrické veličiny na číselné hodnoty, které pak počítač zpracuje. Obecně se takové zařízení nazývá analogově-digitální (AD) převodník. Tento převodník může být uvnitř počítače, například měřicí karta, nebo venku, například externí měřicí převodníky, nebo některé lepší digitální multimetry. Počítač pro měření musí být vybaven vhodným programovým vybavením (softwarem), které komunikuje s měřícími převodníky a zpracovává údaje z nich. Takový počítač vybavený měřicím převodníkem (převodníků může být i více) a vhodným softwarem tvoří takzvaný virtuální měřicí přístroj. Vlastnosti a schopnosti tohoto přístroje jsou do značné míry dány právě programovým vybavením, takže pouhou změnou programu může plnit několik různých funkcí.

1.2. Stručně o měřicích počítačích
Počítače pro měření v naší laboratoři jsou vybaveny měřicí kartou (uvnitř počítače), nebo externím měřicím převodníkem připojeným k portu USB. Obě řešení se chovají stejně, použitý software je stejný, uživatel si nemusí rozdílu vůbec všimnnout. Za měřicím převodníkem (kartou) je připojen vstupní díl (krabička), která slouží k připojení měřených proudů a napětí.
Počítače jsou vybaveny operačním systémem WindowsXP. Naměřená data je možné ukládat na USB Flash disk nebo disketu. Objem dat při měření je tak malý, že se s rezervou vejde i na disketu.

Klíčová slova:

měření

osciloskop

fázoroskop

oscilograf

měrící počítače

laboratoře



Obsah:
  • 1. Obecný úvod, teorie funkce
    2. Popisy jednotlivých programu
    2.1.Osciloskop
    2.2. Fázoroskop
    2.3.Oscilograf
    2.4. Prednastavení