Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Analýza systému zaměstnaneckých výhod v podniku

«»
Přípona
.pdf
Typ
diplomová práce
Stažené
0 x
Velikost
1,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
11981
Poslední úprava
30.04.2018
Zobrazeno
791 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Personální politika patří k významným politikám ve společnosti, zejména v té, která zaměstnává velký počet pracovníků. Schopnost získat, udržet a dále rozvíjet talentované zaměstnance je jednou z vizitek dobrého personálního manažera. Ke splnění tohoto nelehkého úkolu může využívat mnoho nástrojů řízení lidských zdrojů. Jednou kategorií je samozřejmě i odměňování. Jakkoliv může být zaměstnanec spokojený s prací samotnou, pracovním prostředím, kolektivem, ve kterém pracuje, pokud nebude za svoji práci a snahu patřičně odměněn, nevydrží ve firmě dlouho. Součástí celkové odměny jsou kromě klasické hrubé mzdy i zaměstnanecké výhody. Dá se říci, že se jedná o část poměrně oblíbenou a tudíž nezanedbatelnou. Zvláště v dnešní době krize, pokud zaměstnanec uvažuje o změně zaměstnání, velice pečlivě zjišťuje, zda je potenciální zaměstnavatel schopen nabídnout mu, na co je zvyklý. V praxi se ukazuje, že pokud chce firma získat dobrého manažera, bude pro její úspěch jednou z klíčových oblastí, zda mu nabídne i jeho obvyklý komfort.

Zaměstnanecké výhody jsou stále rozšířenější formou odměňování a mohou vhodně doplnit klasickou peněžní odměnu. Firma však musí neustále sledovat nové trendy, aby byla konkurenceschopná na trhu práce a pro potenciální zaměstnance navenek působila jako zajímavý zaměstnavatel. Důležitý je také systém uvnitř společnosti, tzn. rozhodnutí nejen o tom jaké benefity společnost bude zaměstnancům poskytovat, ale také kterým pracovníkům a podle jakých kritérií. Vzhledem k tomu, že jednou z charakteristik zaměstnaneckých výhod je, že se nevážou na konkrétní pracovní výkon, je nutné předem jasně vymezit, podle jakých pravidel se budou přidělovat. Tento systém by také měl být srozumitelný a transparentní, aby každý zaměstnanec věděl, na jakou odměnu může dosáhnout.

Cílem diplomové práce je zhodnotit současný stav systému zaměstnaneckých výhod ve společnosti Murr CZ s.r.o. V první části se práce zaměřuje na charakteristiku zaměstnaneckých výhod a jejich význam pro společnost a dále na různé aspekty využití benefitů v praxi, tzn. jak stimulační, tak daňové. Informace jsou doplněny aktuálními trendy v oblasti zaměstnaneckých výhod. V praktické části je nejdříve stručná charakteristika společnosti Murr CZ s.r.o a vývoj především v oblasti počtu zaměstnanců v posledních letech. Dále je součástí práce vyhodnocení dat získaných mezi zaměstnanci pomocí dotazníkového šetření. Následují návrhy případných změn na řešení zjištěných nedostatků.

Klíčová slova:

zaměstnanecké výhody

stimulační aspekty

spokojenost

benefity

změny

daňové aspekty

optimalizace



Obsah:
  • Úvod 5
    1 Funkce a charakteristika zaměstnaneckých výhod 7
    1.1 Vlastnosti a význam zaměstnanecký výhod 8
    1.2 Členění zaměstnaneckých výhod 13
    1.3 Systémy poskytování zaměstnaneckých výhod 17
    2 Stimulační aspekty zaměstnaneckých výhod 20
    3 Daňové aspekty zaměstnaneckých výhod 25
    4 Systém zaměstnaneckých výhod ve společnosti Murr CZ s.r.o. 29
    4.1 Charakteristika společnosti a struktura pracovníků 29
    4.2 Systém poskytování zaměstnaneckých výhod 33
    5 Spokojenost zaměstnanců se systémem benefitů 35
    5.1 Zadání a odhad výsledků průzkumu 35
    5.2 Výsledky dotazníkového šetření 36
    5.2.1 Stávající a požadovaná nabídka benefitů 36
    5.2.2 Názory na stávající systém benefitů 43
    5.2.3 Názory zaměstnanců na případné změny 53
    5.3 Návrhy opatření na optimalizaci systému benefitů 59
    Závěr 62
    Literatura 64
    Seznam obrázků, tabulek a grafů 67
    Přílohy 69