Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Řízení výroby

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
4 x
Velikost
1,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
11631
Poslední úprava
26.02.2018
Zobrazeno
1 110 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jednotlivé úrovně managementu výroby a vztah mezi nimi

1 Definujte cíle a jejich vazby z hlediska jednotlivých úrovní managementu výroby. Definujte obecné cíle výrobního podniku a vysvětlete pojem odvozování cílů. Popište ukazatele pro měření výkonnosti výrobního procesu.

Vazby - spojnice mezi trhem a podnikem, především naším zákazníkem (výstupem) a našimi dodavateli (vstupy). Na čím nižší úrovni managementu jsme, tím je vazba těsnější.

Úrovně managementu výroby:
A. Strategický management (5-10 let) - vytváření strategie firmy - tvorba cílů, plánování strategických opatření, vytváření základních předpokladů pro fungování firmy. Týká se koncepce výkonů (výrobky, služby), místa podnikání, zákazníků, znalosti trhu.
B. Taktický management (2-3 roky) - uskutečňování strategie - jde o rozhodnutí o zásadní paletě výrobků, produktů, zajištění žádoucího potenciálu a organizace výrobního procesu.
C. Operativní management (do 1 roku) - jde o co možná nejoptimálnější nasazení existujícího výrobního systému plynulých materiálových toků tak, aby byl zajištěn hospodárný výkon z hlediska času a nákladů

Klíčová slova:

management

taktický management

výroba

výrobní kapacita

průbězná doba

postup



Obsah:
  • Jednotlivé úrovně managementu výroby a vztah mezi nimi
    1 Definujte cíle a jejich vazby z hlediska jednotlivých úrovní managementu výroby. Definujte obecné cíle výrobního podniku a vysvětlete pojem odvozování cílů. Popište ukazatele pro měření výkonnosti výrobního procesu.
    2 Čím je charakteristický strategický, taktický a operativní management výroby - úkoly a rozhodnutí. Popis kroků sestavení výrobních úkolů na jednotlivých úrovních řízení. Určení možných typů výrobní strategie a vysvětlení jednotlivých komponent pro tvorbu výrobní strategie
    3 Charakterizujte pojem výroba, podnikání a management výroby. Popište podmínky pro moderně řízený výrobní management. Sestavte postup tvorby plánu výroby na úrovni strategie, taktiky a operativy.
    4 jak merit vykon u pracoviste, vyrobniho useku a celeho podniku + jak merime u zamestnancu. Chtela slyset vystupy/vstupy a vyjmenovat jaky.
    Strategický management výroby
    5 Čím je charakteristický strategický management výroby. Sestavte kroky pro tvorbu strategie produkčních procesů. Popište typy výrobní strategie, možnosti použití a komponenty, se kterými výrobní management pracuje. Popište komponenty, ze kterých se sestavuje strategie produkčních procesů.
    Taktický management výroby
    6 Charakterizujte taktický management produkčních procesů - úkoly a zaměření cílů při zajištění vedoucího postavení v nákladech i vedoucího postavení diferenciací. Popište podmínky pro sestavení obou výstupních podkladů této úrovně řízení produkčních procesů.
    Model čtvrtletního OP výroby a všech jeho částí pro různé typy výrob..
    7 Sestavte čtvrtletní operativní plán výroby pro různé typy výrob. Upřesněte přístupy k určení velikosti výrobní dávky a zásob rozpracované výroby.
    Výrobní dávka
    8 Vysvětlete pojem výrobní dávka - jaké jsou možné způsoby jejího stanovení (výpočtu). Jaké jsou vztahy k dalším dávkám. Popište postavení výrobní dávky vzhledem k zákazníkům i nákladům výrobků a výrobnímu procesu.
    9 Popište výrobní dávku a její vztah k ostatním dávkám pro výrobní proces. Jaké jsou možné způsoby stanovení (výpočtu) velikosti výrobní dávky. Určete vazby dávky výrobní k ostatním faktorům výrobního procesu.
    Výrobní kapacita
    10 Definujte výrobní kapacitu a určete ji pro pracoviště i výrobní úsek pro různě zadaný výrobní sortiment v plánovacím období. Sestavte postup pro její optimalizaci.
    11 Jak lze řešit problém nedostatku výrobních kapacit v operativním plánování při bilancování kapacit. Popište metody hodnocení efektivnosti budoucího investičního rozhodování, jestliže výrobní manažer uvažuje o nové investici.
    Operativní řízení výroby
    12 Popište systém operativního řízení výroby - operativní plánování výroby, operativní evidence, řízení průběhu výroby, změnové řízení, controlling výroby.
    13 Objasněte, které základní moduly systém operativní řízení výroby obsahuje. Sestavte model čtvrtletního operativního plánu výroby a všech jeho částí pro různé typy výrob.
    Průběžná doba
    14 Definujte průběžnou dobu vzhledem k výrobě a vzhledem k výrobku (zakázce). Určete podmínky pro výpočet průběžné doby výroby součástí a vypočtěte normativní průběžnou dobu výroby součástí (zvolte jeden ze způsobů předávání dávek z operace na operaci).
    15 Definujte průběžnou dobu výroby a výrobku. Určete způsoby vyjádření průběžné doby výroby složitého výrobku. Určete metody pro normativní průběžnou dobu výroby složitého výrobku a určete data pro její určení.
    16 Definujte podmínky pro určení průběžné doby výroby součástí a určete normativní průběžnou dobu pro smíšený způsob průběhu dávek z operace na operaci i graficky.
    17 Popište podmínky pro výpočet průběžné doby výroby komponent pro smíšený způsob předávání dávek z operace na operaci a určete obecný vzorec výpočtu včetně grafického znázornění.
    Postup rozhodování výrobního manažera v oblasti výrobního procesu
    18 Sestavte model postupu rozhodování v oblasti výrobního procesu z hlediska optimalizace struktury výrobní produkce při daném výrobním programu pro jeden výrobkový obor. Data jsou získána z marketingového průzkumu a přípravy výroby. asi
    Systém řízení zásobování materiálem
    19 Definujte systém řízení zásobování materiálem. Popište postup bilancování ročních potřeb v rámci plánu zásobování - dílčí kroky sestavení plánu zásobování.
    TOV
    20 Technická obsluha výroby (TOV) - soubory činností u každé dílčí skupiny. Sestavte kalkulační vzorec pro kalkulaci nákladů na výrobek a začlenění nákladů na činnosti TOV do kalkulačního vzorce.
    ...
    ...
    ...