Popis:
		Světová produkce ryb
 Celková světová produkce vodních živočichů činila v roce 1996 121,01 milionů tun. Z toho 97,85 milionů tun byla mořská produkce a 23,16 milionů tun vnitrozemská produkce. Podle WWF (World Wide Fund for Nature = Světový fond pro ochranu přírodních zdrojů) je situace vážná a 60% z 200 hospodářsky nejvýznamnějších druhů ryb je bezohledně loveno nad biologicky únosnou mez.
 Středem pozornosti se stávají akvakultury, tedy chov vodních organismů včetně ryb, měkkýšů, korýšů a vodních rostlin. V současnosti je akvakultura jediným současným východiskem pro zvyšování produkce mořských i sladkovodních ryb na světě.
 Rozdělení vod:
• Mořská slaná voda - 3,2-3,8% NaCl
• Brakická voda - směs při ústí řek do moře 0,5-3,0% NaCl
• Sladká voda - max. 0,2% solí
 Nejčastěji lovené druhy ryb jsou ryby sleďovité, treskovité, makrelovité, tuňáci, platýsovité, lososovité a kaprovité.
 Vedlejší produkty jsou rybí moučky a čisté tuky z ryb i savců:
• Velrybí olej - podkožní tuk velryb, vorvaňů…
• Rybí olej
• Jaterní olej - z jater treskovitých ryb, bohatý na vitaminy A a D
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  produkce ryb
		  		  rybolov
		  		  požadavky na jakost
		  		  hypofýza
		  		  třídění ryb
		  		  kuchání
		  		  filetování
		  		  rybí konzervy
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Světová produkce ryb
 Spotřeba ryb ve světě
 Mořský rybolov
 Zajištění zdravotní nezávadnosti
 Kontrola zdravotní nezávadnosti
 Chemické složení rybí svaloviny
 Senzorická jakost
 Postmortální změny v rybím mase
 Potravinářsky významné druhy mořských ryb
 Produkční sladkovodní rybářství
 Potravinářsky významné sladkovodní ryby
 Hodnocení sladkovodních tržních ryb
 Požadavky na jakost
 Zpracování sladkovodních ryb
 Prodloužení údržnosti čerstvého rybího masa
 Uzení sladkovodních ryb
 Odběr hypofýz
 Zpracování odpadů
 Průmyslové zpracování mořských ryb
 Rozmrazování zmrazených ryb
 Třídění ryb
 Kuchání a filetování
 Vlastní zpracování mořských ryb
 Uzení mořských ryb
 Rybí polokonzervy
 Rybí konzervy