Popis:
		Ošetření mléka po nadojení
ČIŠTĚNÍ
• mléko může obsahovat nečistoty (z povrchu těla dojnic, ze vzduchu, krmiva, steliva apod.), které obsahují mikroorganismy
• čím dříve tyto nečistoty odstraníme, tím méně mikroorganismů se do mléka vyplaví
• čištění zajišťujeme cezením a především filtrací → mléčné pojené filtry vkládané do mléčného potrubí
CHLAZENÍ
• účelem chlazení je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů a zachovat původní jakost až do okamžiku jeho spotřeby nebo zpracování
• mléko po nadojení má teplotu cca 33 °C a je nutné, aby bylo vychlazeno co nejrychleji → nejpozději 150 minut po nadojení pod hranici 10 °C
• chlazení probíhá v mléčnici (samostatná místnost oddělená od dojírny i stájových prostor) v chladicích nádržích na mléko technologií strojního chlazení s akumulací chladu, přičemž akumulace chladu se provádí nejčastěji do ledu
• tato technologie je ekonomická a zejména ekologická, na rozdíl od technologie strojního chlazení mléka s přímým odparem chladiva, která je na ústupu
UCHOVÁVÁNÍ
• v úchovných nádržích na mléko v mléčnicích, kde je zároveň dochlazováno
• pokud není mléko svezeno do 2 hodin po nadojení, musí se zchladit na teplotu 4 - 8 °C (pokud se mléko sváží denně) 4 - 6 °C (pokud se mléko sváží obden)
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  ošetření mléka
		  		  dojení
		  		  kvalita mléka
		  		  smetana
		  		  máslo
		  		  sušení
		  		  sýry
		  		  tvaroh
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Ošetření mléka po nadojení 3
 Čištění 3
 Chlazení 3
 Uchovávání 3
 Požadavky na kvalitu mléka 3
 Základní ošetření mléka 5
 Odstřeďování 5
 Standardizace 5
 Homogenizace 5
 Deaerace 6
 Pasterace mléka a smetany 6
 Baktofugace 7
 VÝroba mléka a smetany 7
 Technologický postup u pasterovaného („čerstvého“) mléka 7
 Technologický postup u trvanlivého mléka 8
 Technologický postup u mléka s prodlouženou trvanlivostí 9
 Technologický postup u smetany 10
 VÝroba másla 10
 Technologický postup při výrobě másla zpěňovacím způsobem 11
 Podmáslí a jeho využití 13
 VÝroba kysaných mléčných výrobků 13
 Druhy kysaných mléčných výrobků 13
 Technologické postupy výroby kysaných mléčných výrobků 15
 VÝroba koncentrovaných a sušených mléčných výrobků 17
 Zahuštěné výrobky 17
 Technologický postup výroby zahuštěných výrobků 17
 Odpařování 18
 Sušené výrobky 18
 Technologický postup výroby sušených mléčných výrobků 18
 Sušení 18
 VÝroba sušené syrovátky 19
 VÝroba kojenecké a dětské výživy 19
 VÝroba sušených krmných směsí 20
 VÝroba sýrů 20
 Požadavky na mléko pro výrobu sýra 20
 Technologický postup výroby sýrů 21
 Rozdělení sýrů 23
 Přírodní sýry 24
 Sýry nezrající (včetně tvarohů ) 24
 Sýry zrající 25
 • s mazem na povrchu 25
 • v celé hmotě 25
 • plísňové sýry 26
 Tavené sýry 26
 Syrovátkové sýry 27
 VÝroba tvarohů 27
 VÝroba tvarohu klasickým způsobem 27
 VÝroba tvarohu odstřeďováním tvarohové suspenze 27
 VÝroba termotvarohu 27
 VÝroba tvrdého a průmyslového tvarohu 27